Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lichaam 21 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Prikkelbare darm syndroom: wat is het en hoe ga je er mee om?

Vaak last van een opgeblazen gevoel na het eten, buikpijn, problemen met je ontlasting… het is geen favoriet onderwerp om over te praten, maar dat maakt het des te belangrijker. Als je je kunt vinden in deze klachten, zou je last kunnen hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Naar schatting hebben twee miljoen Nederlanders er mee te maken: het Prikkelbare Darm Syndroom. Misschien heb je de afkorting van deze chronische ziekte, PDS, wel eens voorbij zien komen. Of misschien heb je wel eens van het FODMAP-dieet gehoord. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste aspecten van PDS, de symptomen, behandelmethodes en de relatie met voeding.

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waarbij je vooral buikpijn en ontlastingsproblemen hebt. Dit betekent in de praktijk vaak dat je last hebt van verstopping of diarree, maar ook een opgeblazen buik, gasvorming en vermoeidheid horen bij PDS-klachten.

De oorzaken van deze chronische ziekte zijn tot op heden nog niet bekend, wat het des te lastiger maakt.

Symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom, dan merk je dat uiteraard in de darmen. Maar wat zijn de symptomen van PDS precies? Volgens de website van de Maag Lever Darmstichting moet je voor de diagnose last hebben van minstens twee van de onderstaande klachten:

  • Buikpijn en is gerelateerd aan de ontlasting
  • Problemen met de ontlasting: diarree en/of verstopping
  • Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
  • Overmatige winderigheid

Op de website van de Maag Lever Darmstichting staat een disclaimer die we graag overnemen: klachten die niet bij PDS horen, zijn bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts. Ga met deze klachten dan ook direct naar de huisarts.

Bewezen behandelmethodes

PDS is een chronische ziekte, wat betekent dat het nooit volledig overgaat. Dat betekent echter niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Met de juiste behandelmethodes is het mogelijk om grip op je prikkelbare darm te krijgen.

Als bij jou door een arts is vastgesteld dat je PDS hebt, dan kunnen jullie samen een eventuele behandelmethode uitkiezen:

  • FODMAP-dieet
  • Bekkenbodemfysiotherapie
  • Bepaalde medicijnen
  • Bepaalde supplementen
  • Hypnotherapie
  • Cognitieve gedragstherapie

De invloed van voeding op PDS

Een van de bewezen methodes van het Prikkelbare Darm Syndroom, is het FODMAP-dieet. FODMAPs zijn koolhydraten (suikers) die van nature voorkomen in veel verschillende producten, ook in producten die we als gezond zien. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, rogge en peulvruchten, maar ook melk, yoghurt en sommige soorten groenten en fruit.

Door deze producten één voor één te analyseren, krijg je meer informatie over welke voeding bij jou zorgt voor jouw PDS-klachten. Hierdoor elimineer je de producten waardoor jij klachten ondervindt, wat het leven met PDS een stuk fijner maakt.

Onze collega’s van Metro spraken met Willeke over haar PDS en het FODMAP-dieet dat zij volgt. Als je dit onderwerp interessant vindt, dan lees je hier het artikel: Het FODMAP-eetdagboek van Willeke (28): ‘Lactose triggert mijn PDS-klachten enorm’

Het wordt overigens niet aangeraden om zomaar met een FODMAP-dieet te starten. Doe dit altijd in samenwerking met een erkend diëtist.

Leren omgaan met PDS

Heb jij last van PDS, en wil je leren hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Dan verwijzen we je graag door naar de website van de PDSB, de Prikkelbare Darm Syndroom Bond. Hier vind je de pagina ‘omgaan met PDS’, waar je veel tips vindt over hoe nu verder.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Maag Lever DarmstichtingPDSB