Jorine Beemster
Jorine Beemster Beauty en Style 3 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk antwoord: werken tandpasta en trekzalf écht tegen puistjes?

Ook last van puistjes? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er zijn een hoop middeltjes beschikbaar tegen puistjes. Sommigen werken voor de een beter dan voor de ander. Je kent misschien wel de verhalen van de ‘wondermiddeltjes’ trekzalf en tandpasta. Maar werken deze eigenlijk wel écht?

Je bent vast bekend met de ‘oma weet raad’-trucjes. Om puistjes te bestrijden wordt daar trekzalf en tandpasta aangeraden. Maar is het eigenlijk ooit bewezen dat dit ook daadwerkelijk goed is voor je huid? Hier is het antwoord.

Trekzalf op puisten

Vroeger werd trekzalf veel gebruikt bij steenpuisten. Trekzalf remt ontstekingen en vermindert de zwelling. Het zou de pus uit een puistje kunnen trekken. Toch moet je wel oppassen met trekzalf.

Trekzalf kan namelijk huidirritaties veroorzaken. Op die manier wordt een puistje juist erger en dit is natuurlijk iets wat je juist niet wilt. Als je toch trekzalf gaat gebruiken is het daarom belangrijk dat je een heel klein beetje op alleen de puist aanbrengt en niet op de huid eromheen.

Tandpasta op puistjes

Wie heeft het niet een keer geprobeerd? Er wordt vaak gezegd dat tandpasta goed werkt tegen puistjes. Dit is slechts maar voor een deel waar. Tandpasta zorgt er alleen voor dat je puistjes uitdrogen. Hierdoor valt je puistje minder op en wordt misschien minder groot.

Meer dan dat doet tandpasta niet. Je huid herstelt niet sneller en het schijnt zelfs zo te zijn dat fluoride slecht is voor je huid.

Ook heb je grote kans dat de tube tandpasta al besmet is geraakt met bacteriën door de tandenborstel. Je kunt dus misschien mondbacteriën op je puistjes smeren.

En deze ken je misschien ook wel:

Nog zo’n wondermiddeltje schijnt Sudocrem te zijn. Sudocrem bevat zinkoxide, wat ontstekingsremmend werkt en ook het herstel van de huid versnelt. Je huid is weer sneller mooi en egaal. Dit werkt dus écht.

Daarnaast zijn maskertjes ook effectief. Je kunt ze in de winkel kopen, maar ook zelf maken. Het is wel belangrijk dat je je huid na afloop grondig afspoelt, zodat er geen restjes achterblijven die de huid juist kunnen verstoppen.

Aha! Dus dít is waarom je puistjes hebt op je bil