Redactie
Redactie Life 26 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

8 redenen waarom je een ruzie nooit moet uitpraten via WhatsApp

Je hebt de deur achter je dicht gesmeten en bent woedend weggelopen. Het liefst pak je nu je telefoon en stuur je hem nog honderd boze appjes na maar dat kun je dus beter niet doen. Kom even tot jezelf en bedenk wat je wil zeggen. Niet via WhatsApp natuurlijk, een ruzie praat je gewoon face-to-face uit.

Het lijkt tegenwoordig heel normaal dat we meer met elkaar appen dan praten in real life. In het geval van een ruzie kun je dat maar beter niet doen want het maakt de situatie erger dan hij is en even eerlijk waar gaat het heen met de wereld? Praat een ruzie nooit uit via WhatsApp want daar zijn acht super gegronde redenen voor te bedenken:

1. Ruzie en zinnen anders interpreteren

We weten allemaal dat je op WhatsApp dingen heel anders kunt interpreteren dan hoe de ander het eigenlijk heeft bedoeld. In je hoofd plaats je er zelf een boze stem onder terwijl dat misschien wel onterecht is. Dit leidt alleen maar tot miscommunicatie en als je íéts niet kunt gebruiken als je ruzie hebt is het miscommunicatie.

2. Je kunt Emoji’s anders interpreteren

Begin al helemaal niet aan Emoji’s want deze onschuldige poppetjes interpreteert iedereen anders en al helemaal als je ruzie hebt. Deze knipoog Emoji bijvoorbeeld ? vindt de meerderheid passief-agressief overkomen terwijl dat niet altijd zo wordt bedoelt door degene die hem heeft verstuurd.

3. Je zegt dingen sneller

Online kun je je heel anders voordoen dan je werkelijk bent, dat weten we allemaal. Op WhatsApp durf je waarschijnlijk veel meer te zeggen dan in het echt want je verschuilt je achter je telefoon.

Het is natuurlijk lekker makkelijk om de ander de huid vol te schelden vanuit je bed zonder diegene te zien maar geloof ons, dat richt nog veel meer schade aan. Blijf bij jezelf en leer ruzies als een volwassene uit te praten.

4. Je krijgt achteraf spijt

Een boze tekst is snel verzonden. Dat terwijl je tijdens een face-to-face gesprek veel beter nadenkt over wat je zegt. Je floept dingen er minder snel uit. Negen van de tien keer krijg je spijt van appjes die je (te) snel hebt verzonden.

Nou hebben we tegenwoordig wel de wis-je-appje-binnen-7-minuten-functie maar als je iets verwijdert weet je dus sowieso al dat je eigenlijk iets hebt gezegd wat niet kan.

5. Een ruzie uitpraten via WhatsApp is onpersoonlijk

Als je ruzie hebt met iemand, al helemaal met je lover of een goede vriendin, is het wel héél onpersoonlijk om dat via WhatsApp uit te spreken. Jullie zijn allebei volwassen genoeg om tegenover elkaar te zitten en naar elkaar te luisteren. Dat is veel persoonlijker en zorgt uiteindelijk voor een veel betere band tussen jullie twee.

6. Je kunt nooit zo veel zeggen als face-to-face

Als je ruzie hebt met wie dan ook zijn er ongetwijfeld heel veel dingen die je wil zeggen (net als de ander). Dat kun je simpelweg niet allemaal uittypen op WhatsApp. Je bent veel beter in staat om in een gesprek met de ander uit te leggen wat er allemaal in je opkomt. Je zou uren bezig zijn op WhatsApp om je standpunt uit te leggen. Niet doen dus.

7. Je leert van volwassen gesprekken

Je bent op een leeftijd gekomen dat je volwassen moet kunnen omgaan met dit soort situatie. Als je zoiets tegenkomt in je studiegroepje of op de werkvloer moet je ook in staat zijn om dit in een face-to-face gesprek uit te praten. Hoe onprofessioneel zou het zijn als je je baas zou appen dat je boos op hem bent.

8. Heb respect voor de ander

Bovenal is dit vooral een respect dingetje. Heb het respect om de ander in de ogen te kijken en hem of haar te vertellen waar je mee zit en andersom te luisteren naar waar hij of zij mee zit. Een telefoon kan dat gevoel van respect nooit vervangen dus laten we vooral wat minder vaak WhatsApp gebruiken als tussenmedium.

Lees ook: Dit zijn de do’s en don’ts van Whatsappen tussen jou en je fling