Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Lifestyle 10 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Say wine! Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die 1-2 glazen wijn per dag drinken langer leven

De ene keer hoor je dat alcohol áltijd slecht is, de andere keer wordt beweerd dat met name rode wijn wél gezond is. Irritant, want we willen natuurlijk allemaal horen dat wijn drinken goed voor je is. Goed nieuws: uit recent onderzoek van 2019 blijkt dat vrouwen die 1-2 glazen wijn per dag zorgt voor een gemiddeld langer leven.

Als je vanavond voor de buis hangt met je lover schenk dan vooral een glas wijn in. Je wilt natuurlijk niets liever dan stokoud worden, niet waar?

1-2 glazen wijn per dag is gezond

Onderzoekers van Columbia University en Boston University deden klinisch en experimenteel onderzoek naar de link tussen gezondheid en alcohol drinken. Het onderzoeksteam analyseerde data van The Health and Retirement Study (HRS), een langstermijn onderzoek gedaan door The National Institute on Aging and Social Security Administration. Ze volgden 16 jaar lang het alcoholische gedrag van maar liefst 20.000 deelnemers geboren tussen 1931 en 1941.

Welke drinker ben jij?

De deelnemers werden opgesplitst in vijf categorieën:
– Gelegenheidsdrinkers (een tot twee glazen per maand)
– Matige drinkers (een tot twee glazen per dag voor de vrouw en 1 tot 3 glazen voor de man)
– Zware drinkers (meer dan twee glazen per dag voor de vrouw en meer dan 3 glazen per dag voor de man)
– Mensen die nooit een druppel drinken
– Mensen die tijdelijk geen druppel drinken.

Dit verwacht je toch niet..

Uit het onderzoek bleek dat de zware drinkers de laagste levensverwachting hadden, logisch. Maar gevolgd door gelegenheidsdrinkers, dus de mensen die slechts en tot twee glazen per maand drinken.

Het beste nieuws uit dit onderzoek is dat vrouwen die matig drinken het laagste sterftecijfer hadden. Oftewel, de vrouwen die elke dag heerlijk een flesje wijn ontkurken met hun lover of vriendinnen.

Toch een kleine kanttekening over elke dag wijn drinken?

Uiteraard kan een onderzoek over de link tussen gezondheid en alcohol drinken nooit zonder slag of stoot gaan. Een andere onderzoeker is namelijk van mening dat er géén directe link is tussen gezondheid en het consumeren van alcohol.

Zo zegt Dr. Katherine Keyes of Columbia:
Matige drinkers zijn vaak rijker. Ze sporten meer en hebben meer geld te besteden aan gezond eten. Mensen die het goed hebben drinken vaker alcohol dan mensen uit een lagere sociale klasse.

Voor welke uitkomst jij ook gaat het heeft in ieder geval één van de volgende uitkomsten: of je leeft echt langer door van het drinken van wijn óf je hebt het gewoon verdomde goed voor elkaar in het leven, you rich girl.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

www.winespectator.com