Gina Koninkx
Gina Koninkx Beauty en Style 28 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er met je huid als je geen SPF gebruikt

Gebruik jij nog altijd geen SPF in de ochtend? Ai. Eeuwig zonde, want je huid kan zelfs in het najaar en in de winter goede bescherming gebruiken. De gevolgen van het niet goed insmeren worden steeds zichtbaarder en onderzoek wijst uit hoe groot de gevolgen wel niet kunnen zijn.

Daarom: voor eens en altijd: breng elke dag een goede laag SPF aan.

Waarom elke dag SPF smeren zo belangrijk is

Hoewel het erop lijkt dat de kracht van de zon in het najaar en in de winter vele malen zwakker is dan in de lente- en zomermaanden, is dat niet helemaal waar. Hoe koud en grijs het buiten ook is, UVA-straling is het hele jaar door even sterk. Dit betekent dat je in principe elke dag van het jaar evenveel kans loopt je huid te beschadigen, en dus ook dat je het hele jaar door je huid goed zou moeten beschermen met SPF.

Wat gebeurt er met je huid als je geen SPF smeert?

UVA-straling is dus een belangrijke om te onthouden. Deze straling is het hele jaar door aanwezig en dringt door (regen)wolken en glas heen, zo kan het zelfs jouw snoetje achter de ramen nog beschadigen. UVA is verantwoordelijk voor veroudering van de huid, lees: het creëren van rimpels. Willen we dat? Nee. Door SPF (Sun Protection Factor) aan te brengen op je huid, bescherm je het tegen deze sterke straling. Vanzelfsprekend bescherm je daarmee dus je huid tegen rimpels.

Naast UVA-straling is ook infrarood licht in het najaar en in de winter altijd actief. Infrarood licht heeft als voornaamste effect dat het huidveroudering kan veroorzaken. Smeren dus!

Huidkanker

Je huid moet je altijd goed beschermen tegen zowel UVB- als UVA-straling. Niet alleen om huidveroudering tegen te gaan, nog veel belangrijker is het vermijden van DNA-schade. DNA-schade kan ontstaan als je je huid niet goed beschermt tegen de invloeden van verschillende stralingen. En DNA-schade kan huidkanker veroorzaken. Het is bewezen dat er al vanaf jonge leeftijd gesmeerd moet worden met SPF. Wanneer dit niet al op jonge leeftijd gebeurt, neemt de kans op huidkanker op latere leeftijd enorm toe.

Voor eens en altijd dus: smeer 👏🏼 met 👏🏼 SPF!