Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Sporten 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Als beginner naar de sportschool? Dit zijn fijne en makkelijke work-outtips

Als je net nieuw bent in het sportschoolwereldje kan het soms best spannend zijn om die zaal vol zwetende en gespierde mensen binnen te lopen. Want wat moet je nou doen en help hoe werken die apparaten?! We all know the struggle, daarom delen we een work-out voor beginners, zodat ook jij geen excuus meer hoeft te bedenken om niet naar de sportschool te gaan. Dan kun je nu toch eindelijk beginnen met het werken aan je summer body.

Social anxiety in de gym

Je weet niet hoe de apparaten werken en wat je in godsnaam moet doen, dus ga je maar weer een halfuur op de loopband staan. Je wilt natuurlijk niet dat alle knappe sportschool boys naar je kijken en denken: ‘Wat doet die meid?!’ We get it, maar het wordt tijd om je daar overheen te zetten. Sterker nog, alle machomannetjes zijn vaak toch alleen maar met zichzelf bezig. Nu je dat weet kun jij je dus ook lekker op jezelf focussen en aan je doelen werken. Mocht je het dan toch nog een beetje spannend vinden, zorg er dan voor dat je in ieder geval de eerste paar keren samen met een vriendin gaat. Of je vriend, broer, iemand waar je je prettig bij voelt.

Krachttrainging

Als je intensief traint, zorg er dan wel voor dat je dit goed opbouwt. Te hard en te snel willen gaan dat werkt niet. Ook is het belangrijk om rust te nemen tussen je sets, voor beginners is één minuut vaak voldoende. Als je goed resultaat wilt zien is het aan te raden om progressief te trainen. Dit houdt in dat je na verloop van tijd het aantal herhalingen en uiteindelijk ook het gewicht verhoogt.

De work-out

Aan het begin zullen de apparaten misschien nog een beetje wennen zijn, maar no worries want na enkele keren weet jij precies hoe het moet! Wat kan je doen als je net begint? Let goed op. Elke oefening bestaat uit drie sets met twaalf herhalingen. We beginnen de work-out met een warming up van tien minuutjes op de hometrainer of roeimachine. Daarna gaan we verder met oefeningen met de barbell, we starten met de squat en de deadlift en gaan hierna door met de one arm side row rechts en links. De gewichten kun je natuurlijk na verloop van tijd verhogen. Hierna is het tijd voor het volgende apparaat, de lat pull down met de brede grip, gevolgd door de leg press.

Het einde van de work-out
Almost done! We sluiten de training af met ongeveer tien minuutjes aan buikspieroefeningen. Hiervoor zijn veel leuke (en korte) work-outs te vinden op YouTube. Je kunt ze ook samen met een vriendinnetje doen door de gewichten aan elkaar door te geven, zo hou je wat variatie in je training. Als allerlaatste doen we nog 10 minuten interval op de loopband en Well done! Nu kun je vanavond weer zonder schuldgevoel op de bank gaan hangen.

Zo heb je alles een beetje getraind en als je bekender raakt met de apparaten kan je verschillende spiergroepen apart gaan trainen. Je kan ook altijd vragen aan een personal trainer in de sportschool of hij of zij een schema voor je maakt. Vergeet geen proteïne te drinken of te eten want dat helpt bij het herstel en de opbouw van je spieren. Succes!

Een diepere connectie met je vriendinnen? Op deze 4 manieren krijg je dat voor elkaar