Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 18 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

5 oorzaken van een stinkende afscheiding

We weten allemaal dat het niet naar roosjes ruikt down under. Het is heel normaal. Sterker nog, da’s alleen maar een teken dat de boel gezond is. Of nou ja, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je onderbroek niet naar beneden kan laten zakken zonder te kokhalzen – als je begrijpt wat ik bedoel. Zonder dollen, als je last hebt van stinkende afscheiding, vraag je je natuurlijk af hoe dat kan komen.

Wij zetten 5 mogelijke oorzaken voor je op een rij.

Mogelijke oorzaken van stinkende afscheiding

De geur daar beneden wordt vaak vergeleken met een vislucht, maar als je vagina écht naar vis ruikt, is het tijd voor een ritje naar de huisarts. Hoe het wél moet ruiken is lastig te beschrijven. Het kan wat zurig ruiken of is redelijk geurloos. Dat het geen rozengeur is, moge duidelijk zijn. Dit kunnen de oorzaken zijn van stinkende afscheiding:

1. Een SOA

Er zijn enkele SOA’s die ervoor kunnen zorgen dat het wat gaat geuren daaronder. Trichomonas, gonorroe en chlamydia bijvoorbeeld. Als je naast stinkende afscheiding ook nog eens last hebt van jeuk, pijn bij het plassen of seksen én een gekke kleur afscheiding, is het verstandig om een SOA-test te gaan doen.

2. Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is de meest voorkomende oorzaak van vreemde geurtjes. Bacteriën in je vagina is heel normaal, tussen bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. En je raadt het al, zodra dit evenwicht wordt verstoord, gaan bepaalde bacteriën overheersen. Good to know: zo’n 75% van de vrouwen krijgt wel eens met bacteriële vaginose te maken en in veel gevallen wordt het probleem vanzelf opgelost!

3. Sexy time

Seks (zonder condoom) kan ook zorgen voor stinkende afscheiding. De pH-waarde van sperma is een stuk hoger dan de pH-waarde van je vagina, waardoor een chemische reactie ontstaat zodra deze twee in verbinding komen. even onder de douche springen doet wonderen.

Wow! Deze 6 feitjes over sperma moet je weten

4. Verkeerde ondergoed

Stinkende afscheiding kan ook liggen aan het type ondergoed dat je draagt. Ja, echt. Strakke, nylon strings kun je beter links laten liggen. In plaats daarvan kan je het beste kiezen voor katoenen slipjes.

Katoen is namelijk luchtig en ademt. Hét perfecte materiaal om te zorgen dat het geen broeinest voor schimmels en bacteriën wordt tussen je benen. Wel zo fijn.

5. Je hebt fanatiek gesport

Dat je van sporten (en dan voornamelijk als je fanatiek hebt gesport) niet lekker gaat ruiken, is niks nieuws. Ook daar beneden kan het muffig gaan ruiken na een flinke sportsessie. De reden? Daar wordt het ook nat en zweterig. Zo simpel is het.