Audrey Garot
Audrey Garot Lichaam 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Whoops! Vijf symptomen dat je té veel suiker binnenkrijgt

We houden allemaal wel van een lekker snackje op z’n tijd. ‘S middags neem je een lekkere koek om je middagdip te doorbreken en als je ‘s avonds op de bank ligt voor de televisie, grijp je nog even naar die heerlijke zak snoep die je zit aan te staren. Het is enorm lekker, maar hoe graag we ook wat gezonder willen doen, het lukt ons niet om die verleiding te weerstaan. Toch is het soms wel verstandig om iets minder te snoepen, omdat je té veel suiker binnenkrijgt.

GUILTY!

Dit zijn vijf symptonen dat je té veel suiker binnenkrijgt

We weten allemaal dat suiker (helaas) niet zo gezond is. En ook al denk je dat je suikerinname wel meevalt, kan dat toch flink tegenvallen. Gemiddeld krijgen we namelijk zo’n 99 suikerklontjes per week binnen. Whaaatt?! Dat is veel meer dan we hadden gedacht. We zeggen ook zeker niet dat je nooit meer een snoepje of koekje mag pakken, in tegendeel zelfs. Maar het is wel verstandig om op je suikeropname te letten, vooral als je al last hebt van de volgende symptomen:

1. Je krijgt last van puistjes

Je hebt het misschien al wel vaker gehoord, maar te veel suiker kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van acné. Dit komt doordat je glucosegehalte gaat stijgen als je te veel suiker binnenkrijgt en hierdoor is de kans groot dat je acné meer wordt.. Oeps!

2. Je bent humeurig en je bent enorm prikkelbaar

Als je af en toe een snoepje neemt (of een hele reep chocolade) dan wordt je bloedsuikerspiegel ineens erg hoog, waardoor je een flinke boost krijgt. Wanneer deze weer begint te dalen, kan je je angstig beginnen te voelen. Maar dat is niet het enige, als je dus iets te veel of te vaak suikers inneemt, kan dit je humeur beïnvloeden.

3. Je hebt moeite met afvallen

Als je graag wilt afvallen, is het belangrijk dat je minder gaat snoepen. Als je nog steeds veel suiker binnenkrijgt, doet dit je afvalproces niet veel goeds. De kans is groot dat hierdoor je gewicht juist sneller toeneemt, dan dat je daadwerkelijk afvalt. Probeer dus iets te minderen met snoepen als je wilt afvallen, ook al is het moeilijk. We know the struggle.

4. Je kan niet meer helder nadenken en je hebt weinig energie

Zoals we net al zeiden, geeft het eten van suiker je een flinke boost, maar helaas duurt dit niet lang. Uiteindelijk wordt je hier enorm moe van en wordt je ook een stuk trager en slomer. Ook je denkvermogen gaat ineens flink achteruit. Wat suiker allemaal niet met je doet..

5. Het lukt je niet om een goede nachtrust te krijgen

Ondanks dat suikers ervoor kunnen zorgen dat je weinig energie hebt, zorgen ze er ook voor dat je een slechte nacht tegemoet gaat. Doordat je een zogeheten boost krijgt, val je minder makkelijk in slaap dan normaal. Daarnaast slaap je ook een stuk minder diep. Probeer dus voordat je gaat slapen zo min mogelijk suikers in te nemen, zodat je ‘s nachts lekker kan slapen. Truste!

Heeft je partner last van relationship anxiety? Dit is hoe je ermee omgaat