Emma Toussain
Emma Toussain Reality 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Team BOOS onderzoekt de bizarre afvalcrème, die Jørney uit EOTB promoot op Instagram

Dat onze realitysterren niet vies zijn van een potje promoten op Instagram dat weten we allemaal. En geef ze eens ongelijkl; vaak vangen ze er nog veel geld voor ook. Maar dat niet al die producten even zuiver zijn dat weten we eigenlijk ook wel. Jørney, bekend van haar deelname aan Ex On The Beach, promootte afgelopen week een crème die, naar eigen zeggen, ervoor heeft gezorgd dat ze al 10 (!) kilo kwijt is. Klinkt wat onwerkelijk en zelfs gevaarlijk.. zo dacht ook de redactie van BOOS. Zij deden een onderzoekje naar dit bizarre product.

Jørney promoot afvalcrème

10 kilo kwijt in een korte tijd? Dat is natuurlijk knap, maar de kans dat dit door een crème komt, is vrij klein. Je moet niet alles geloven wat je ziet op het internet en je moet ook zeker niet alles proberen, want sommige producten zijn zonde van je geld of simpelweg gevaarlijk. Team BOOS zag de story van Jørney, waarin ze een afvalcrème van Caloburn promoot, voorbijkomen en moest toch heel even kijken wat dit nou precies is.

First things first – de makers van Caloburn beloven jou een aantal dingen:

1. Het zou wetenschappelijk onderbouwd zijn dat Caloburn het vetmetabolisme en het afslanken bevordert
2. Door het gebruik van de crème kun je meer calorieën verbranden dan normaal tijdens het bewegen of sporten
3. Het middel zorgt ervoor dat je meer gaat zweten

Even uitzoeken

BOOS belde met dermatoloog Tjinta Brinkhuizen, dokter in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en MUMC + in Maastricht: “Het is in de eerste plaats sowieso onmogelijk om alleen plaatselijk af te vallen”, zegt ze. “Daarnaast stellen ze dat de effecten van hun crème wetenschappelijk zijn onderbouwd, maar er is geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat ook maar één enkele afslankcrème echt werkt. Ik heb de hele medische database doorgespit.”

Toch ervaren sommige mensen wel wat gewichtsverlies, maar dat is ook te verklaren: “Als je meer gaat zweten, verlies je vocht, geen vet. Dat zijn twee verschillende dingen.”

Jorney zegt zelf deze crème te gebruiken voor het sporten, maar dat is ook een lastige situatie. Want als je sport, verbrand je sowieso calorieën. Dus wie zegt dat deze vetverbranding dan door de crème komt?

Het beste idee is om gewoon gezond te eten en te blijven sporten, dan vliegen die extra kilo’s er sowieso van af.

Zo zie je of iemand je geblokkeerd heeft op WhatsApp