Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 18 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn 9 tekenen dat je in een toxic relatie zit dus stop ermee nu het nog kan

Een relatie hebben is hartstikke fijn. Je voelt je geliefd, gewaardeerd en gehoord. Of toch niet? Soms zit je namelijk in een relatie die helemaal niet goed voor je is, zonder dat je het zelf weet. Dit zijn tekenen dat je in een toxic relatie zit.

Een slechte relatie

Het is lastig om een relatie te herkennen die niet goed voor je is. Misschien zit je al lang in deze relatie en zijn dingen anders dan in het begin. Dat is in principe niet erg, maar pas wel op dat het niet toxic wordt.

Als je merkt dat je jezelf verliest en jezelf niet meer op de eerste plek zet, dan is er iets goed mis. We begrijpen dat het enger is om je relatie te beëindigen dan om maar gewoon op je tanden te bijten zo nu en dan.

Toch is dat echt niet wat je moet doen want je verdient natuurlijk veel meer. Misschien dat je je nu geen leven zonder je partner voor kunt stellen, maar geef het tijd en afstand en je zult zien dat de relatie gewoon giftig was.

1. Passief agressief

Is er iets frustrerender dan iemand die passief agressief doet? Als je je ergens aan irriteert, zeg het dan gewoon. Op die manier wordt het opgelost, maar het is oneerlijk om van iemand te verwachten dat hij of zij ruikt dat je je ergens aan irriteert.

Als jij of je partner je niet op je gemak voelt om irritaties uit te spreken, betekent dat dat je band niet sterk genoeg is. Je lover hoort iemand te zijn tegen wie je alles zegt.

2. Jaloezie

We zijn allemaal maar mens, dus een beetje jaloezie is niks om je zorgen om te maken. Maar als het te erg wordt, is het een signaal dat je relatie niet zo goed zit. Uiteindelijk is je relatie gebaseerd op vertrouwen, dus als dat er niet is, hebben jij en je liefje niks om op te staan.

3. Kritiek

Nee, niemand is perfect en we maken allemaal fouten. En ja, hoe langer je met je lover bent, hoe meer imperfecties je gaat ontdekken. Zoals dat hij of zij al-tijd de afwas in de gootsteen zet, aargh.

Maar als kritiek gebruikt wordt om daadwerkelijk minachting uit te drukken naar je partner, is het niet goed. Je bae zou je nooit waardeloos moeten laten voelen, dat is mega toxic.

4. Ruziemaken zonder communicatie

In elke relatie is er af en toe een ruzietje, dat is niks geks. Wat wel belangrijk is, is het besef dat gewoon schreeuwen niks oplost.

Een ruzie is alleen ‘nuttig’ als het ervoor zorgt dat jullie met elkaar praten. De grote ‘waarom’ vraag, is eentje die in elke ruzie gesteld moet worden, willen jullie wat oplossen.

5. Je bent jezelf niet

Als je een langere tijd in een relatie zit, is het logisch dat je een beetje verandert. Je groeit als persoon en dat is iets wat je liefje waarschijnlijk ook doet.

Wat wel belangrijk is, is dat jullie dezelfde kant op gaan en je een betere versie van jezelf wordt. Als je het idee hebt dat je jezelf verliest en je jezelf niet meer herkent, is je relatie niet goed voor je.

6. Het geluk van je lover is belangrijker

Natuurlijk wil je in een relatie dat je partner gelukkig is. Maar dat is iets wat van beide kanten moet komen. Als je het idee hebt dat jullie alles doen in het kader van zijn of haar geluk, dan cijfer je jezelf compleet weg.

Jij verdient net zoveel geluk als je partner en dat is iets wat je ook moet voelen in je relatie.

7. Je doet niks goed

In een toxic relatie krijg je het idee dat alles wat je doet, verkeerd is. Dat is niet goed, want in een relatie hoor je echt niet op eieren te hoeven lopen.

Er is blijkbaar iets waar je partner niet blij mee is, maar dit wordt niet aan je vertelt. Als hij of zij niet eerlijk zegt wat er dwarszit, blijf je het gevoel krijgen dat je niets goed doet. Dat slaat natuurlijk nergens op. Je zou nooit aan jezelf moeten twijfelen.

8. Jullie kijken vooral terug

Als jullie relatie niet goed is, merk je dat je veel terugkijkt naar eerst. Relaties ontwikkelen zich altijd, maar niet altijd op de goede manier. Blijven denken aan de roze wolk waar jullie in het begin in zaten, gaat de relatie niet verbeteren.

9. Je bent gewoon niet gelukkig

Nog een signaal van een toxic relatie is wanneer je merkt dat je simpelweg niet meer gelukkig bent met hem of haar. Het is niet realistisch om te verwachten dat je altijd maar gelukkig bent in je relatie, maar over het algemeen moet je lover je wel fijner laten voelen.

Je partner moet je stabiliteit geven en het gevoel dat je alles gaat bereiken wat je wilt. Als je lief je niet verder helpt, dan is je relatie niet goed voor je.

Elite Daily