Emma Toussain
Emma Toussain Gezondheid 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Gezien op TikTok: hoe een zak bevroren erwten jou kan helpen om in slaap te vallen

Als jij moeilijk in slaap komt of vaak midden in de nacht wakker wordt (wintertijd? Scorpio Season? Stress?) kan dat knap lastig zijn. Je rust niet goed uit en begint je dag al met een kleine achterstand. Wij kunnen je misschien helpen: we hebben namelijk viral video ontdekt waarin een TikTokker uitlegt hoe zij probleemloos in slaap valt.

Proberen kan altijd, toch?

Kou is de oplossing

In de viral video verklapt TikTokker Frankie Simmons dé tip om snel in slaap te kunnen vallen. De video heeft inmiddels al meer dan 3.2 miljoen views.. Veel mensen ervaren slaapproblemen en door de pandemie is dit alleen maar erger geworden. Leefpatronen zijn anders, toekomstperspectieven veranderen en stresslevels schieten omhoog.

Dé TikTok-hack: bevroren erwten

Frankie legt in haar video uit wat ze precies bedoelt met de ‘frozen pea hack’. Ze begint met een kleine uitleg over ons zenuwstelsel en in het bijzonder over de nervus vagus. De nervus vagus is onze tiende hersenzenuw en het heeft volgens Frankie een grote impact op ons slapen. Frankie vertelt: ‘Deze zenuw is een van de langste zenuwen uit ons zenuwstelsel en het controleert ons parasympatische zenuwstelsel. Dit is verantwoordelijk voor herstel, reparatie en rust van het lichaam.’ Ze vervolgt haar verhaal: ‘Als deze zenuw niet blij is, dan is eigenlijk heel je lichaam niet blij’.

Ze vertelt dat ze regelmatig midden in de nacht wakker werd met angstgevoelens en dan vond ze lastig om weer in slaap te vallen. Ze probeerde zichzelf te kalmeren met thee en ademhalingstechnieken. Dit werkte helaas niet zoals ze het graag zou willen zien..

Frankie ontdekte dat het verkoelen van je nervus vagus wél helpt en deelt deze tip nu met haar publiek.

@heyfrankiesimmons

happy icing! #internetbigsister #polyvagaltheory #vagusnerve #anxietyrelief #healingjourney #nervoussystemhealth #selfcareroutine

♬ original sound – Frankie Simmons (she/her)

Verkoeling

Het verkoelen van nervus vagus zorgt ervoor dat je deze zenuw kalmeert en dat hij gestimuleerd wordt om ‘zijn werk beter te doen’. Je kunt een ijskoude douche nemen, maar om het jezelf makkelijker te maken kan je ook een ice-pack (gewikkeld in een handdoek) op je borst leggen.
Frankie vertelde dat zij deze truc deed met een bevroren zak erwten! Ze adviseert om de zak erwten voor 10-15 minuten op je borst te laten liggen. Het slapen zou daarna veel makkelijker moeten gaan.

Ga jij dit proberen?

Wil je lekker slapen vannacht? Dankzij deze tips houd jij je hoofd en huis koel tijdens de hittegolf