Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTokkers drinken massaal aloë vera-sap en dit is waarom

Het nieuwste ding dat viraal gaat op TikTok is geen make-up-hack, maar het drinken van Aloë Vera-sap. Volgens TikTokkers zal het drinken van dit sap zorgen voor een glanzende huid en gezonde darmen. Maar.. is dit puur geluk of heeft aloë vera-sap drinken echt positieve invloed op deze dingen?

Wij zoeken het uit.

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een natuurlijk genezingsproduct en is niet meer weg te denken uit de wereld van skincare. Het is inmiddels in miljoenen crèmes, lotions en serums verwerkt. Aloë Vera is een plant die als crème of als supplement gebruikt kan worden. In de bladeren van de plant zit gel en de gele substantie die vlak onder de ‘huid’ van de plant zit kan ook worden gebruikt. Aloë vera werkt verlichtend bij bijvoorbeeld eczeem, acne, sneetjes, insectenbeten, herpes, huidirritaties, verbranding door de zon en psoriasis. Een hele hoop dus, maar je kunt het dus blijkbaar ook drinken.

Het drinken van Aloë Vera-sap voor een betere huid

Als je een crème of serum met aloë vera op je gezicht smeert, kan dit acne doen verminderen. De vraag is nu of dit inwendig, dus in je darmen, ook werkt. We weten allemaal dat ongezond eten ook kan leiden tot een ongezonde huid. Wat je in je lichaam stopt heeft soms nog meer invloed dan wat je op je lichaam smeert.

TikTokker @Brialem is de trend van het drinken van aloë vera-sap tegen acne en voor gezonde darmen gestart. Bij haar werkt het drinken van het sap wel, maar is de werking hiervan ook echt bewezen? Er is wel eens onderzoek gedaan waarin aangetoond werd dat het drinken van aloë vera-sap acne kan helpen verminderen. Deze onderzoeken zijn volgens een dermatoloog waar glamourmagazineuk mee sprak geen hele grote en goede onderzoeken geweest. Wel zou het kunnen dat aloë vera-sap antioxidanten kan bevatten en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Je zou het dus altijd kunnen proberen, misschien werkt het net als sommige TikTokkers ook wel voor jou.

@brialem

aloe vera juice for skin and gut health 11/10

♬ original sound – bria lemirande

Gezonde darmen

In de video van @Brialem horen we haar ook zeggen dat het sap zorgt voor gezonde darmen en een goedwerkende spijsvertering. Het aloë vera-sap zou maagklachten op de korte termijn kunnen verlichten. Let wel op als je straks denkt: “ik moet aloë vera-sap echt proberen”, want overmatig gebruik van aloë vera-sap of aloë-latex als laxeermiddel kan namelijk op de korte termijn gevaarlijk zijn, vanwege vochtverschuivingen en elektrolytenstoornissen (te weinig vocht in je lichaam).

Let dus goed op dat je niet zomaar alles moet proberen! Lees de etiketjes en doe je eigen onderzoek.

TikTok-hack: dit masker met aloë vera is hét wondermiddel voor je haar