Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 4 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Doet jouw partner of scharrel aan ‘hardballing’? Dat is juist hartstikke goed en wij vertellen je waarom

Het is nooit makkelijk om single te zijn. Tuurlijk is het fijn om te genieten van je vrijgezellenbestaan en is het goed om uit te vinden wat jij nou écht verwacht van een relatie. Daarom is het wel zo prettig dat als je jouw lover eindelijk hebt ontmoet dat je weet waar je aan toe bent. In deze moderne tijd vol dating apps vinden veel mensen het makkelijker om vaag te zijn, om te ghosten óf om er meerdere liefjes op na te houden. ‘Hardballing’ is de nieuwste term in de datingwereld en het is eigenlijk harstikke positief.

Ben jij al bekend met dit fenomeen?

Hardballing

Hoe fijn is het om te weten waar je aan toe bent? Eerlijkheid duurt het langst maar toch is dit niet altijd makkelijk. Communicatie is sowieso belangrijk maar vaak wordt dit een beetje vergeten of (expres) overgeslagen als je nog geen échte relatie hebt. Want waarom zou je dan je gevoel op tafel leggen? Dan kan je alleen maar gekwetst worden, toch?

De nieuwste term in de dating-wereld is ‘hardballing’. Hardballing (helaas, ‘t is geen seksterm) betekent dat iemand heel erg duidelijk is over de verwachtingen van een relatie. Of dit nou gaat om alleen seks, af en toe app-contact of dat iemand jou ziet als een potentiële lover.. dat maakt niet uit. Als diegene maar duidelijk is! Dit gedrag is namelijk het tegenovergestelde van toxic en zo houd je iemand niet aan het lijntje. Zo weet de andere partij waar hij of zij aan toe is en dan kunnen er keuzes gemaakt worden gebaseerd op deze kennis.

Klein beetje zakelijk

Denk aan dit voorbeeld: jouw baas zal je ook duidelijk vertellen wat er van jou verwacht wordt. Dan weet jij hoe jij te werk moet gaan en kan dan je nadenken of dat werk goed bij jou past. Het is niet altijd even makkelijk als mensen erg direct communiceren maar op de lange termijn werkt dit het beste en voorkomt het miscommunicaties.

En no worries: natuurlijk weet je niet altijd meteen wat je zelf van van iemand verwacht en dat is niet erg. Date er lekker op los en probeer bewust na te blijven denken.“Wordt dit iets of niet? Is dit voor de seks? Is dit een vriendschap?” Maar zodra je ‘t weet, zeg het.

The Romance Gap: alles over ongelijke verwachtingen tijdens het daten

Zeg maar dag tegen situationships

Je hoeft een relatie niet zakelijk te behandelen, liever niet zelfs. Maar hardballing kan je helpen om onnodige bullsh*it uit te leven te schrappen en om die vervelende ‘situationships’ te vermijden. Die vraag: ‘Wat zijn we nou?’ is ontzettend vermoeiend en dat zorgt er vaak ook voor dat jij gaat twijfelen.

Dus.. doet jouw scharrel aan hardballing? Dit is juist goed. Diegene snapt dat jij duidelijkheid nodig hebt en dat is alleen maar fijn.

In een relatie

Ook in een langere relatie is dit prettig gedrag. Het zal dan niet gaan over of je lover je wel leuk vindt of niet, maar over andere dingen. Wanneer verwacht hij of zij te gaan samenwonen? Wil hij of zij kinderen? Wanneer? Is jullie relatie hartstikke monogaam? Verwacht jij van je lover extra passie? Extra romantiek? Bespreek dit luid en duidelijk zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn.

Want wie heeft er nou echt tijd en energie voor onduidelijkheid? Juist, niemand.

Toxic gedachten die we allemaal wel eens hebben – en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt