Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale Gezondheid 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Toxic gedachten die we allemaal wel eens hebben – en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt

Off day? Dan is de kans groot dat je ook nog eens wordt overladen door toxic gedachten. Die negativiteit zorgt er nou niet bepaald voor dat je je veel beter gaat voelen. Het is daarom verstandig deze gedachten zo snel mogelijk plat te slaan. Wij helpen je een handje.

Toxic gedachten zuigen letterlijk alle energie uit je weg. Of het nou jezelf of anderen betreft, vooral jij zal voelen dat het als een neerwaartse spiraal werkt.

Toxic gedachten die we allemaal herkennen

Jezelf weer betrapt op een of meerdere van deze gedachten? Damn girl. Doe er snel wat aan om ze plat te slaan en nooit opnieuw te hebben.

#1. Hij of zij is te goed voor mij

Helemaal niemand is te goed voor jou. Deze gedachte komt vrijwel altijd voort uit onzekerheid. Onzeker over je eigen persoonlijkheid, uiterlijk, skills of wat anders. Je legt de lat bovenmatig hoog voor jezelf en vindt dus blijkbaar ook nog eens dat anderen daar nog ver bovenuit prijken. Het werkt nog meer onzekerheid en een verdrietig gevoel in de hand.

Herhaal als een mantra dat je het waard bent. Focus hierbij niet op de positie van anderen ten opzichte van jezelf. Je bent sneller geneigd meer van jezelf te houden en jezelf op waarde te schatten als je de nadruk op jezelf legt.

#2. Als ik dunner, mooier of slimmer zou zijn…

Dan wat? Met deze toxic gedachte wordt je er echt niet gelukkiger op. Ook dit gevoel komt negen van de tien keer voort uit onzekerheid. Wellicht dat het door een ander is aangewakkerd na een afwijzing op gebied van relatie of werk. Wat de oorzaak ook is, denk nooit (lees: echt nooit) dat je iets wél voor elkaar had gekregen als je dunner, slimmer of mooier zou zijn geweest.

Jij bent goed zoals je bent en dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Nu jij zelf nog. Omgaan met een afwijzing – op welk vlak dan ook – is lastig maar dit heeft niks te maken met jouw uiterlijk of andere kwaliteiten.

#3. Ik gun het de ander ook niet

Zelf iets niet bereikt wat je wel had willen bereiken? Groot of klein. Dat is nog geen reden om dat een ander ook niet te gunnen. Als je alleen maar bezig bent met wat anderen wel hebben en jij niet, wordt je daar geen beter mens van. Niet alleen heb je zelf last van dit type toxic gedachten, je kan er serieuze vriendschappen door kwijtraken als anderen merken dat hen iets niet wordt gegund. Vrienden en familie gunnen elkaar altijd het beste.

Zie het als een extra drive om zelf ook voor het doel te gaan wat je graag wilde behalen.