Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 1 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Tintelingen in je mond na het eten van iets? Dat heeft te maken met hooikoorts

Herken je het gevoel? Je hebt jeuk in je mond of lippen na het eten van fruitsoort of het drinken van een bepaald sapje. Het zal vast een onschuldige allergische reactie zijn. Maar in werkelijkheid heeft dit ook te maken met hooikoorts. Huh?

Allergische reactie?

Voor een kleine kriebel in je mond of een tinteling laat je een lekker glas sinaasappelsap echt niet voor staan. Irritant is het wel, maar er is geen nood om direct naar de huisarts te stappen. Maar wat is dit eigenlijk?

Je vermoeden dat dit een allergische reactie is, klopt. Het is namelijk een allergie voor pollen of eten. Pollen?! Jep, pollen. Dankzij het seizoen is je allergische reactie heftiger dan bijvoorbeeld in de winter. De pollen wakkeren de allergische reactie na het eten aan. Een soort hooikoorts.

Huh? Hooikoorts?

De eiwitten in groenten en fruit hebben hetzelfde effect als de pollen die allergieën veroorzaken. Je immuunsysteem verwart deze voedingseiwitten voor de pollen waar het eigenlijk allergisch voor is.

Het is makkelijk te achterhalen voor welke pollen je dan eigenlijk allergisch bent. Deze pollen hebben weer een verwant met het soort eten.

Allergisch voor lenteboom pollen

Als je reacties hebt na het eten van: amandel, appel, abrikozen, wortelen, selderij, kersen, koriander, venkel, hazelnoot, kiwi, nectarine, peterselie, pastinaak, perzik, peer, peper, pruim, aardappel, snoep en walnoot.

Allergisch voor zomergras pollen

Als je reacties hebt na het eten van: cantaloupe, selderij, honingduif, meloen, sinaasappel, perzik, tomaat en watermeloen.

Misschien staat hier net je lievelingseten tussen, dat is jammer. Als je van de allergische reacties af wilt kun je deze producten beter niet meer eten dit seizoen. Als het niet storend is, geniet dan vooral van je watermeloentje.

LEES OOK: Doei hooikoorts! Met deze truc hoef jij nooit meer te snotteren in het voorjaar