Emma Toussain
Emma Toussain Mentale Gezondheid 10 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Vandaag is het World Mental Health Day: 4 fijne oefeningen voor je koppie

Als we een gebroken arm hebben, gaan we naar de dokter. Als jij last hebt van je buik, ga je naar de dokter. En als je een ontsteking hebt, ga je naar de dokter. Dat is heel normaal en mensen sporen elkaar ook aan om gezondheid voorop te stellen. Maar waarom is dat zo’n ander verhaal als het gaat om je mentale gezondheid? Waarom heerst er zo’n taboe op praten over wat er in je hoofd rondgaat?

Vandaag is het World Mental Health Day en staan we stil bij ons eigen koppie. En die van anderen, want iedereen gaat wel door iets heen.

World Mental Health Day

Het leven is niet altijd even makkelijk. Er komt veel op ons af en daar moeten we gewoon maar mee om kunnen gaan. Ouder worden itself is al lastig maar gooi daar nog een pandemie bij en hoppa – dingen zijn ineens nog véél lastiger. Werkeloosheid, geen toekomstbeeld, isolatie, eenzaamheid en ga zo maar door. Inmiddels is de pandemie al een tijdje verleden tijd (en blijft dat hopelijk ook zo) maar we zien nog steeds veel gevolgen van deze tijd. Mensen zijn uitgeplust, snel overprikkeld en je kunt niet zo maar schakelen van negatief naar positief. Helemaal niet als je lange tijd in een nare situatie hebt gezeten. In veel sectoren ligt de werkdruk hoog, zijn de salarissen alles behalve hoog en alles is ook nog een stuk duurder geworden. Ja, we logen niet toen we zeiden dat het leven niet altijd makkelijk is, hè?

Deze 5 verassende dingen kunnen je geestelijke gezondheid beïnvloeden

Voel je fijn

Nu is het natuurlijk niet alleen maar zwaar en vervelend. En vaak komt zo’n somber gevoel van binnenuit, er hoeft niet altijd iets gebeurd te zijn. Maar het geeft wel aan dat het niet zo gek is als jij af en toe misschien niet zo lekker in je vel zit. Of dat je je somberder voelt dan normaal. Natuurlijk kunnen deze gevoelens ook ergere vormen aannemen en dan is het altijd een goed idee om dit te bespreken met je huisarts. Hij of zij kan je dan doorsturen naar de juiste psycholoog zodat jij je problemen kwijt kunt en jullie kunnen zoeken naar een passende behandeling. Het is de bedoeling dat jij je fijn voelt – en een beetje zorgen voor je hersenen hoort daar ook bij.

Omdat het World Mental Health Day is zetten we een aantal oefeningen voor je op een rij die je kunnen helpen om je koppie leeg te maken.

1. Let op je ademhaling

Een hele belangrijke die we soms nog wel eens vergeten; de ademhaling. Als je gestresst bent kan je nog wel eens vergeten om rustig adem te halen, ook al denk je dat je dit wel doet. Let maar eens goed op – als je gespannen bent of niet lekker in je vel zit je veel hoger in je adem en blijft het oppervlakkiger. Als je merkt dat je dit doet is het goed om even echt bewust te ademen. Leg je hand op je buik en adem 10 keer diep in en uit. Neem je tijd, het is vooral de bedoeling dat je meer in touch komt met je eigen lichaam en geest.

2. Actief bezig zijn

Een moeilijke als je niet lekker in je vel zit; bewegen. Je ligt liever in bed, dat snappen we. Je voelt je futloos en hebt geen energie om actief bezig te zijn, maar als je eenmaal bezig bent helpt het toch. Sporten verhoogt het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Daarnaast voel je je waarschijnlijk ook beter omdat je aan jezelf gewerkt hebt.

3. Structuur aanbrengen

Als je je somber voelt kan je de neiging hebben om alles te laten vallen en dingen uit te stellen. Je doet liever niks, want dan kan ook niks fout gaan. Daarom is het goed om wel structuur in je dag aan te brengen, zodat je niet de hele dag in bed blijft liggen. Dat is lekker, maar daar knap je uiteindelijk niet van op. Mocht het je wel lukken om wat structuur aan te brengen is dat hartstikke goed. Het kunnen kleine dingen zijn zoals je bed opmaken, ontbijt pakken, een rondje wandelen in de pauze.. ga zo maar door. Als je die kleine dingen doet overwin je elke dag toch een aantal kleine dingen. Da’s goed voor je.

4. Leg je beeldschermen weg

Onze telefoon zorgt eigenlijk voor alleen maar prikkels, die we helemaal niet kunnen gebruiken op het moment dat we niet goed in ons vel zitten. Op Instagram zie je alleen maar mooie foto’s, toffe reizen en prachtige spullen voorbij komen en dat is niet écht lekker als jij niet zo lekker in de wedstrijd zit. Laat iedereen maar zijn eigen ding doen en zorg ervoor dat jij je bezighoudt met jezelf. Lees een boek, bak een taart, schilder een schilderij, ga pottenbakken, lekker wandelen, verf je haar een andere kleur.. alles waar géén beeldschermen voor nodig zijn. You can do this 💕

Dit zijn de 10 beste steden om in te wonen voor je mentale en fysieke gezondheid