Emma Plasmans
Emma Plasmans Gezondheid 28 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Verbrand? Zo herstel je razendsnel en word je mooi bruin

Verbranden is serious business. Denk daarom niet: ‘óh, ik verbrand toch niet’. Schade door de zon is namelijk heel gevaarlijk. Ben je dan toch verbrand? Dan hebben wij een aantal tips voor je hoe je alsnog egaal bruin wordt en je lichaam zo snel mogelijk laat herstellen.

Help, ik ben verbrand

Smeer je altijd in met zonnebrand, ook als de zon niet fel lijkt. Ben je al verbrand? Lees dan de volgende tips.

1. Blijf voorlopig uit de zon

De symptomen van een verbrande huid zullen binnen een paar uur zichtbaar zijn. Wanneer je dan in de zon blijft, zal je huid alleen nog maar meer verbranden en wordt de schade erger. Pas ook op voor zand, zout water en chloor. Hierdoor kan de pijn erger worden en vergroot je de kans op infecties.

Als je toch niet uit de zon kunt blijven om wat voor reden dan ook, blijf dan in ieder geval de hele dag zonnebrand smeren met een minimale factor van 30 SPF, vooral op het verbrande gebied. Denk niet: ik heb een donkere huid, dus ik hoef niet te smeren. Dat is een mythe.

Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en als het kan: bedek je verbrande huid nog extra met kleding. Elk kledingstuk waar geen zonlicht doorheen komt als je het in de zon houdt is goed. Draag daarnaast een grote hoed en je ziet er fabulous uit.

Lees ook: Smeren kun je leren: hoeveel zonnebrandcrème je echt nodig hebt om je huid te beschermen

2. Gebruik koud water

Als je verbrand is je huid vaak niet alleen rood, maar kan het ook gaan zwellen. Een koele douche of koel bad doet wonderen. Door het koude water kalmeert je huid en wordt de pijn verlicht. Kies voor een rustgevende badzeep zoals havermout of eentje op sojabasis. Onthoud: warm water droogt je huid uit. Vooral zwembadwater. En dat is juist niet wat je wilt.

3. IJs vindt je huid heerlijk

Omdat je je niet continu in een koud bad of koude douche kunt begeven is ijs een fantastische oplossing om de verbrande huid een handje te helpen in het genezingsproces. Pak een handdoek en doe er wat ijs in. Druk dit tegen je verbrande huid aan voor wat verkoeling. En dat zal als een ware opluchting voelen. Houd het ijs vijf minuten tegen je huid aan en pak de handdoek weer zodra je het nodig hebt.

4. Smeer je huid in

Je bovenste laag van je huid is verbrand en daarom heeft je huid een vochtinbrengende middelen nodig om te herstellen. Een moisturizer helpt de bovenste laag te herstellen, te beschermen tegen infecties en irritaties tot de huid zichzelf helemaal heeft hersteld.

Er zijn vele middeltjes om je huid te verzachten, maar aloë vera is veruit de beste. Het is een natuurlijk verkoelend goedje dat perfect werkt als het ook nog eens enorm jeukt. Als je niets met aloë vera in huis hebt, kijk dan naar middeltjes met havermout, soja en ceramides. Een middel met een andere sterke geur kan er juist voor zorgen dat de huid irriteert.

Is je hoofdhuid verbrand en wil je geen vette huid door zalfjes? Gebruik dan de handdoek met ijs truc en draag altijd een hoed of pet.

5. Laat je huidverzorging routine even voor wat het is

Vooral als je gezicht verbrand is moet je uitkijken met sommige producten die je dagelijks gebruikt. Je huid is extra gevoelig voor bepaalde ingrediënten die je normaal zonder enig probleem kunt gebruiken. Houd alles daarom zo eenvoudig mogelijk. Gebruik een zachte reiniger en een vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid.

Vermijd gezichtsmaskers, middeltjes tegen acne, anti-aging producten, exfoliants en harde toners. Pas ook op voor producten die lidocaïne of benzocaïne bevatten. Als laatste: probeer make-up te vermijden. Bedek de roodheid niet met een dikke laag. Dit kan ook weer gaan irriteren en zal je huid geen gunst doen.

Lees ook: Deze 5 huishoudelijke producten bieden verlichting bij een verbrande huid

6. Drink veel water

Alleen al in de zon zijn kan uitdroging veroorzaken. Maar ook als je een beschadigde huid hebt droog je uit. Het wordt namelijk alleen maar erger als je verbrand bent. Al is er geen data over de hoeveelheid water die je moet drinken als je verbrand bent, belangrijk is het zeker. Drink daarom iets meer water dan je normaal doet. Vermijd alcohol, want dit droogt je juist weer uit.

7. Gebruik een anti-inflammatoire of ontstekingsremmer

Gebruik binnen de eerste paar uren na je verbranding een nonsteroïde ontstekingsremmer zoals ibuprofen. Het vermindert de ontsteking maar verhoogt ook het herstel. Wanneer de zwelling verdwijnt zullen je huidcellen het vuile werk gaan doen en je huid weer repareren. Er ontstaat een nieuwe, prachtige huid. Note: het is niet zo dat ontstekingsremmers de kans op huidkanker doen verminderen. Helemaal niet verbranden is natuurlijk het beste.

8. Doe je meest comfi kleding aan

Te strakke kleding en riemen kunnen pijnlijke blaren op de huid veroorzaken. Terwijl je huid al beschadigd is. Om te voorkomen dat je verbrande huid nog meer verslechtert, draag je je meest comfi kleding die lekker los zit. Dat kan zelfs betekenen dat je een strapless beha draagt als je schouders zijn verbrand. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon houden de huid koel.

9. Wees niet direct bang voor huidveroudering en huidkanker

Gebieden die vaker zijn verbrand kunnen een verhoogd risico op huidkanker hebben. Maar, word niet meteen panisch. Stress veroorzaakt namelijk nog veel meer problemen en kan zelfs het risico verhogen, volgens het Nationaal Kanker Instituut.

Het enige wat echt helpt om huidkanker te vermijden is waakzaam zijn. Als je gekke bultjes of moedervlekken op je huid ziet, houd deze dan in de gaten. Meestal is dit het resultaat van te veel in de zon zitten. Het dagelijks gebruik van zonnebrand is helemaal niet gek, als je veel in de zon bent. Wees slim, voordat je huid beschadigt.

Lees ook: Handig: Er is nu een armband die je vertelt wanneer je verbrandt in de zon