Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Beauty en Style 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zijn je lippen verbrand door de zon? Z贸 voorkom je dit (en behandel je ‘t als je te laat bent)

Dat insmeren met zonnebrandcr猫me een must is, is nothing new. En ja, 贸贸k als de zon niet schijnt. Maar.. soms kun je gevoelige plekken zoals oren, oogleden, haarlijn en de lippen nog wel eens vergeten. En die laatste categorie is erg belangrijk. Je lippen zijn namelijk gevoeliger voor zon dan andere plekken op je lichaam en wil je dus echt niet missen als je zonnebrand aanbrengt. Zijn ze wel verbrand? Dan is dit geen pretje.

Hoe bescherm je je lippen?

Lippen

Je lippen zijn gevoeliger voor de zon dan andere plekken op je lichaam. Dit komt omdat de huidlaag daar dunner is en er minder melanine in zit. Het stofje melanine biedt een natuurlijke bescherming tegen UV-stralen. Je kunt je wel voorstellen dat je je hier dus extra moet beschermen. Nog een 鈥榣euk鈥 feitje: je onderlip is nog gevoeliger je bovenlip! Hoe dat komt? Je neus is eigenlijk een soort afdakje en zorgt voor enige bescherming.

Hoe herken je 鈥榯?

Hoe herken je of je lippen verbrand zijn? Droogheid, irritatie en roodheid zijn de voornaamste kenmerken van lichte verbranding. Ook voelen je lippen letterlijk warmer aan. Heb je echt t茅 lang in de zon gezeten? Dan zul je symptomen als blaren, bloedingen, pijn en extreme gevoeligheid ervaren. Maar no worries, dit komt niet heel erg vaak voor.

hoe voorkom je dit nou?

Je kunt natuurlijk 鈥榞ewoon鈥 zonnebrand op je lippen smeren. Vind je dit niet heel fijn? Dan kan je ook een speciale SPF-lippenbalsem aanbrengen. Doe dit minstens 15 minuten voordat je naar buiten gaat en breng het opnieuw aan na het zwemmen, zweten of eten en drinken. Zo makkelijk kan het zijn! E茅n van onze favoriete lippenbalsem met SPF is deze van Coola.

Toch verbrand? Zo behandel je het

Is het je niet gelukt om verbrande lippen (oeps) te voorkomen? Dan zijn er gelukkig ook wat dingen die je kan doen om je lippen te behandelen. Je kunt ten eerste een koel kompres op je lippen aanbrengen om een 鈥嬧媎eel van de zwelling te verlichten. Gebruik deze methode in combinatie met ontstekingsremmende medicatie om de pijn te verlichten. Mocht het 茅cht heel erg zijn is het natuurlijk altijd goed om even de huisarts in te schakelen voor passende medicatie. Wil het toch nog even zelf aankijken? Dan kan je ook alo毛 vera-gel op je lippen aanbrengen om de irritatie te verminderen. Let op: gebruik juist g茅茅n vaseline! Vaseline zorgt er namelijk voor dat de hitte wordt vastgehouden en dit verlengt het vervelende gevoel alleen maar.

Deze lichaamsdelen vergeet iedereen in te smeren met zonnebrand (en dat moet je wel doen)