Emma Toussain
Emma Toussain Life 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Een verbroken vriendschap: 4 tips om hiermee om te gaan

Als je partner de relatie verbreekt, doet dat pijn. Mensen om je heen proberen je te ondersteunen, ze begrijpen waarom je verdrietig bent en waarom je tijd nodig hebt om te helen. Als hetzelfde gebeurt met een jarenlange vriendschap, wordt daar toch anders naar gekeken. Dezelfde steun en begrip die je tijdens een break-up krijgt, is vaak ver te zoeken.

Terwijl het soms nóg meer pijn doet.

Vriendschap verbreken

Vrienden zijn, in tegenstelling tot familieleden, zelf uitgekozen relaties. Je kiest er bewust voor om vrienden met iemand te zijn, omdat jullie bijvoorbeeld dezelfde interesses delen. Soms word je vrienden met iemand omdat je op dezelfde studie zit of omdat je goed klikt met iemand op je werk. Deze vriendschappen baseer je op vertrouwen, eerlijkheid en loyaliteit.

Volgens Dr. Jaime Zuckerman, gespecialiseerd in relatieproblemen en rouwverwerking, zijn verbroken vriendschappen vaak het resultaat van scheurtjes die ontstaan in het vertrouwen of de eerlijkheid. Hieruit ontstaat dan weer boosheid, frustratie en een gevoel van verraad. En zoals je misschien al merkt, zijn dit geen goede gevoelens om te hebben als je een vriendschap wil onderhouden.

Ben jij benieuwd hoe sterk de band tussen jou en je bestie is? Doe de quiz

We zijn ons er van bewust dat liefdesrelaties pijn kunnen doen. Vriendschappen worden toch als veilig en luchtig ervaren. Daarom doet het soms nog meer pijn als een vriendschap stopt. Wat kun je zelf doen om het een plekje te geven?

1. Erken wat er gebeurd is om het rouwproces te starten

Het kan heftig klinken, maar in principe zit je in een rouwproces. Je bent iets kwijtgeraakt wat heel dierbaar voor je was, namelijk een goede vriendschap. Een lichaam verwerkt alle soorten rouw op dezelfde manier, daarom heeft het geen zin om je probleem te bagatelliseren.

2. Verwen jezelf

Elk soort break-up is zwaar en zorgt voor emotionele uitputting. Daarom is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Sta stil bij de dingen die jij leuk vind om te doen. Dagje naar het strand? Shoppen? Een boek lezen? Taart bakken? Als jij er maar geluk uithaalt.

3. Schrijf een brief over wat er gebeurd is

Soms kan het helpen om je gedachtes op te schrijven, zodat je een beter overzicht hebt van wat er nou eigenlijk gebeurd is. Tip: hou de brief voor jezelf zodat je alles durft op te schrijven.

4. Accepteer de verloren vriendschap

Hoe lastig het is om soms te begrijpen, het is niet vanzelfsprekend dat we voor altijd vrienden blijven met dezelfde mensen. Daarom is het ook belangrijk om te proberen te accepteren dat mensen nou eenmaal uit elkaar groeien.
Iedereen ontwikkelt zich op een andere manier, krijgt andere interesses en ontmoeten ook weer andere mensen.

Een vriendschap verbreken is pijnlijk, maar je leert er altijd van en die punten neem je dan weer mee naar een volgende vriendschap.

Dít is wat jij zoekt in een bestie op basis van je sterrenbeeld