Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 26 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Verstrooid? Chaotische mensen zijn een creatief meesterbrein

Je begint alvast aan de volgende taak terwijl de vorige verre weg van voltooid is en het gebeurt je meer dan eens dat je thuis komt van boodschappen doen, maar datgene waarvoor je naar de supermarkt ging niet in jouw tas zit. Zucht. Het is vermoeiend om een verstrooid persoon te zijn. Of toch niet? Je hebt de spanningsboog van een pinda en ‘verstrooide professor’ is jouw tweede naam. Is het soms vermoeiend? Waarschijnlijk wel. Maar ook heel fijn, want eigenlijk ben jij veel creatiever dan de ‘op orde mensen’.

Een verstrooide genie

Ja het is écht waar. Verstrooid zijn is fantastisch. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto en Harvard hebben bewezen dat mensen die snel afgeleid en verstrooid zijn juist degene zijn die met nieuwe oplossingen komen en sneller nieuwe informatie leren.

Hoe dat werkt? De geest van een gefocust persoon is meer gesloten dan een chaotisch persoon. En gefocust persoon neemt in een gesprek alleen de informatie die hij of zij hoort te krijgen. Terwijl jij, als snel afgeleid persoon, heel veel informatie opneemt. Je bent namelijk niet alleen bezig met het gesprek maar waarschijnlijk ook nog met honderd andere zaken om je heen.

Alle momenten dat je afgeleid bent komt er nieuwe informatie binnen. Ook van dingen die je op dat moment misschien niet nodig hebt. Echter, die informatie sla je wel op en kun je waarschijnlijk later wél gebruiken. De persoon die zeer gefocust was heeft al deze informatie niét gekregen.

Wandelende informatie bron

Het lijkt misschien niet meteen een pluspunt als jij geen doorlopend gesprek kan voeren en meer aandacht hebt voor de omgeving dan je gesprek partner, maar moet je eens nagaan hoeveel nieuwe dingen jij geleerd hebt zonder je aandacht erbij te houden én kan toepassen ook.

Volgende keer op sollicitatie gesprek hoef je daarom niet twee keer na te denken over een goede eigenschap. Jij bent creatief, hebt een open geest en slaat alle informatie makkelijk op. Conclusie: jij bent chaotisch, maar dat is iets om hartstikke trots op te zijn.

Passen deze karaktertrekken bij jou? Dan vind je dit ook leuk om te lezen: Waarom chaotische mensen hun zaakjes eigenlijk pretty damn good geregeld hebben