Audrey Garot
Audrey Garot Life 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vind jij je selfies ook altijd vreselijk nadat je ze hebt gemaakt? Daar is een psychologische reden voor

Soms ben je zóó enthousiast over een selfie die je hebt gemaakt, bijvoorbeeld omdat je een nieuw kapsel hebt of je fleeky outfit wilt laten zien. Maar hoe langer je naar de foto kijkt, hoe leijker de foto eigenlijk wordt… je bent niet de enige die hier last van heeft! Veel mensen ervaren hetzelfde en daar is een psychologische reden voor.

Let me take a selfie!

Vind jij je selfies ook altijd vreselijk nadat je ze hebt gemaakt?

Je kijkt naar de foto die je net van jezelf hebt gemaakt en je bent niet tevreden. Je dacht dat je haar en make-up goed zaten, maar ineens ziet het er niet uit zoals je had verwacht. Toch bewaar je de foto en als je een paar weken later weer naar de foto kijkt, zie je dat de foto toch niet zo lelijk was als je dacht. Nee, je ziet er zelfs goed uit op de foto! Maar wat zegt dit over ons?

De meeste mensen hebben eigenlijk altijd hoge verwachtingen van zichzelf. Als we dan verwachten dat onze foto beter is dan gemiddeld en het blijkt dat dit niet zo is, zijn we teleurgesteld. Het kan dan nog steeds een goede foto zijn, maar eigenlijk hadden we een geweldige foto verwacht. Bij hoge verwachtingen zullen we onszelf vaak teleurstellen, ondanks dat het een prima selfie is.

Nostalgisch effect

Naarmate de tijd strekt, wordt je selfie eigenlijk steeds beter. Dit vind je vooral zelf, de rest ziet nog steeds dezelfde foto. Dit komt doordat de herinnering vaak zorgt voor een positievere beoordeling van de foto. Dit geldt vooral als je de foto langer geleden hebt gemaakt, maar het kan bijvoorbeeld ook een selfie van vorige week zijn. Je humeur heeft namelijk invloed op hoe je jezelf ziet. Als je dan later terugkijkt naar de foto, denk je vaak alleen aan de positieve herinneringen en wordt het ineens een geweldige selfie. De tip is dus om niet te snel te oordelen en om later nog eens naar je selfie te kijken, zodat jij er dan positief op terugkijkt!

Mysterie opgelost: dit is waarom je jezelf vaak knapper vindt in de spiegel dan dan op een selfie