Kim van der Blom
Kim van der Blom Beauty en Style 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Volgens TikTokkers kun je je haar ‘trainen’ zodat je het minder vaak hoeft te wassen.. hoe zit dat?

Was jij je haar elke dag? Dan weet je vast hoeveel werk het is en dat het eigenlijk helemaal niet voelt als ‘selfcare’.. meer als een soort last.. Daarnaast is het ook nog eens duur want de shampoo vliegt je om de oren en het kost je veel tijd. Volgens TikTokkers is er een mogelijkheid om je haar te trainen zodat het zichzelf schoonmaakt.

Wij praten je bij!

Wat houdt haartraining in?

Haartraining houdt in dat je de tijd tussen wasdagen verlengt. Dit kan tot een ‘break’ van dertig dagen. De theorie hierachter? Door dit te doen past je hoofdhuid zich aan, aan de minder wasbeurten en hierdoor produceert je haar minder olie. Dit betekent dat je haar minder snel vet wordt.

Deze “hack” ging viral toen TikTokker @_theredhead vertelde dat ze al vijfentwintig dagen haar haar niet had gewassen. Fans wilde gelijk alles weten.. want haar haar ziet er super fris uit.

@_theredhead

Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings

♬ original sound – Haylee J

In de loop van het 2018 is Haylee haar haar steeds minder vaak gaan wassen. Uiteindelijk lukte het haar om het bij één keer in de maand te houden. In haar video legt ze uit: “Het kostte me een heel jaar om te komen waar ik nu ben, dat wil zeggen, ik was mijn haar maar een keer per maand. Mijn hoofdhuid is daar nu aan gewend.”

Werkt de TikTok haartraining?

Er zijn verschillende meningen over deze techniek, maar er zit een kern van waarheid in. Het is namelijk zeker zo dat je de hoofdhuid kunt trainen om minder olie te produceren. Maar olie is niet het enige dat weg wordt gespoeld onder de douche. Naast olie zijn er ook vuil en celresten die zich ophopen. Hierdoor moet je je haar op een gegeven moment wel wassen. Als je dit niet doet gaat je hoofdhuid jeuken en wordt het haar dof.

Daarnaast is het wassen van je haar de enige manier om geuren te voorkomen. Je hoofdhuid is nou eenmaal huid. Naast het produceren van olie, zweet je natuurlijk ook af en toe. Wanneer je je haar niet wast, veroorzaakt dit onaangename geurtjes. Natuurlijk kun je deze geuren ‘tegenhouden’, met bijvoorbeeld droogshampoo en haarparfum, maar het blijft totdat je je haar weer gewassen hebt.

Hoe vaak moeten we dan wel ons haar wassen?

Dit ligt vooral aan wat voor type haar je hebt. Sommige mensen hebben een vettere hoofdhuid en moeten hun haar dan ook regelmatig wassen. Wanneer je rookt of in een vervuilde buurt woont, moet je je haar ook vaker wassen. Mensen met krullend haar geven vaak de voorkeur vaak aan een wat langere ‘waspauze’.

Op zoek naar een korter kapsel? Dan is de ‘midi bob’ echt wat voor jou