Janne Vogel
Janne Vogel Life 10 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Heb jij een toxic vriendschap? Check het en verbreek ‘m vandaag nog

Sommige mensen brengen drama, frustratie en negativiteit in het leven. En dat is precies waarom we ze ontwijken. Alleen wat als een goede vriendschap ineens ook toxic blijkt te zijn? Dan is het tijd om voor jezelf te kiezen en deze vriendschap misschien wel te verbreken. Benieuwd of jouw vriendschap gezond is? Lees mee.

Is jouw vriendschap toxic?

Naarmate je ouder wordt, ontdek je steeds meer wie je echte vrienden zijn. En wie je eigenlijk niet zoveel brengen in dit leven. Merk jij dat je je soms naar voelt door een bepaalde vriendschap? Dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk niet aan jou, maar aan de vriend(in) in kwestie.

Is jouw vriendschap met deze persoon toxic? Onderstaande 12 tekenen vertellen je dat dit helaas het geval is en geven je hopelijk de kracht om ‘m te verbreken.

1. Hij of zij roddelt veel

We roddelen allemaal weleens. Spilling the tea kan heerlijk en erg noodzakelijk zijn, maar als je vriend(in) in kwestie vrijwel alleen maar roddelt, is dat niet zo best.

Start hij of zij weleens een gesprek over een ander onderwerp? Of hebben jullie voornamelijk oppervlakkige gesprekken over andere mensen? Ga dit eens bij jezelf na. Nog iets om te bedenken: als deze persoon zóveel roddelt, doet hij of zij dit misschien ook wel over jou.

2. Hij of zij heeft altijd iets van je nodig

Je kent het wel: die ene vriend(in) die altijd iets van je moet lenen. Je geld of je spullen. Of hij moet per se jouw eten opeten. En meestal krijg je niet erg veel terug. Heroverweeg of je vrienden met deze persoon wilt blijven.

Je bent zijn of haar verzorger niet. En zeg zelf, een overdreven afhankelijke vriend kan best een last zijn. Als je merkt dat je er zelf onder begint te lijden, is het misschien tijd om de vriendschap te verbreken.

3. Je vriend(in) is te kritisch

Is jouw vriend(in) hard in het geven van kritiek en oordeelt hij of zij over je? Zonder dat er echt naar jouw kant van het verhaal wordt geluisterd? Of sterker nog, zonder dat hij of zij zich in jou inleeft?

Je verdient vrienden die jou proberen te begrijpen en je een beter gevoel geven over jezelf. Natuurlijk had je die ene opmerking naar je partner niet hoeven maken, maar jouw vriend(in) weet hoe machteloos je je voelt de laatste tijd. Je vrienden mogen je af en toe echt weleens wakker schudden, maar met teveel kritiek willen we niets te maken hebben.

4. Hij of zij zet je weleens voor schut

Elkaar een beetje plagen kan juist wijzen op een sterke vriendschap. Maar échte vrienden weten waar en wanneer ze dit kunnen doen. En ook wanneer ze dit vooral niet moeten doen. Iemand die jou publiekelijk voor schut zet (om zelf beter voor de dag te komen), is geen vriend.

5. Hij of zij zegt vaak af

Tijd samen doorbrengen is superbelangrijk voor jullie band. Als jij probeert quality time met deze persoon door te brengen en hij of zij komt vrijwel nooit echt opdagen, is het dan wel de juiste persoon voor je?

Of je nou met een groep afspreekt of een op een, hij of zij moet wel enigszins in de vriendschap investeren.

6. Je vriend(in) is er alleen wanneer het hem of haar uitkomt

Ze zijn simpelweg beschikbaar wanneer het allemaal gezellig is, maar als je hem of haar nodig hebt, is deze persoon opeens nergens te bekennen. Deze vriend(in) is een master in smoesjes en jij bent veel meer waard dan dat.

7. Hij of zij is needy

Heb jij een vriend(in) die energie vreet en voor wie je je altijd een soort verantwoordelijk voelt? Hij of zij heeft jouw constante aanwezigheid en bevestiging nodig om normaal te leven. Je wacht al tijden tot hij of zij zelf verantwoordelijkheid gaat nemen, maar het lijkt nooit te gebeuren. Vermoeiend.

8. Hij of zij neemt, maar geeft weinig tot niks terug

In andere woorden, je vriend(in) is egoïstisch. Jij bent er altijd als hij of zij je nodig heeft, maar andersom kan je niet net zo op hem of haar aan. Deze persoon weet niet hoe vriendschap werkt. Komt ‘ie pas achter wanneer jij de vriendschap verbreekt, waarschijnlijk.

9. Een gebrek aan empathie

Als er iets is dat we belangrijk vinden in een vriendschap, dan is het empathie. Als jij pijn hebt of iets naars doormaakt, dan is het enige wat je wilt iemand die zich in jou inleeft, toch? Of het nou gaat om iets heel groots of iets kleins: als je niet lekker in je vel zit, heb je absoluut geen toxic vrienden nodig.

Dus, als je dit aankaart en er verandert niets, dan is het wellicht tijd om de vriendschap te verbreken.

10. Je vriend(in) luistert niet naar je advies

Op een of andere manier lijkt hij of zij niet te willen luisteren naar goed advies. Die ene vriendin is nu al vierhonderd keer teruggegaan naar dezelfde jongen, waar ze om de week bij je om komt uithuilen. Uiteindelijk raakt je geduld op. En hoeveel pijn het je ook doet om deze persoon te zien lijden, als hij of zij jou hier in meetrekt, dan mag je absoluut voor jezelf kiezen.

11. Hij of zij kan geen geheimen bewaren

Als je vriend(in) dingen doorvertelt die jij hem of haar in vertrouwen hebt vertelt, dan zegt dat voor ons genoeg. Blijf ver bij deze persoon uit de buurt.

12. Je vriend(in) is chagrijnig en heeft mood swings

Natuurlijk hebben we allemaal onze mindere dagen, maar deze vriend(in) lijkt in een soort achtbaan te zitten. De ene dag is hij of zij hartstikke blij en gezellig, maar de volgende dag kan de hel losbreken. Veel te veel stress en drama als je het ons vraagt; tijd om deze ‘vriendschap’ te verbreken.

Lees ook: