Emma Toussain
Emma Toussain Kerstmis 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Vroeger waren er 12 kerstdagen, waarom vieren we er nu maar 2?

Je bent nooit te oud om te leren.. daarom verrijken we jouw kennis graag met een leuk feitje. Wist je dat er vroeger (echt lang geleden wel) 12 kerstdagen waren? Dat betekent dat het op 5 januari nog steeds kerst was, je moet daar maar net zin in hebben. Met kerst vieren we de geboorte van Jezus, volgens de Bijbel werd Hij ruim 2000 jaar geleden geboren in een stal in Bethlehem. Dat verhaal kennen we, maar dat van die 12 hele dagen kerst is wat minder bekend. Helemaal als jij niet geloving bent opgevoed. Maar aangezien het bijna kerst is, is het toch een leuk verhaaltje.

Waarom vieren we nu maar 2 dagen?

12 kerstdagen

Kerst is voor christenen een belangrijke feestdag, zij vieren namelijk dat Jezus als verlosser naar de aarde kwam. Kerst wordt ieder jaar gevierd op 25 december, maar het is helemaal niet zeker dat dát de precieze datum was dat Jezus geboren werd, zo is te lezen op EO. Deze datum is pas in de vierde eeuw na Christus geprikt: daarvoor vond de vroegere kerk het paasfeest veel belangrijker, omdat er dan gevierd wordt dat Jezus uit de dood is opgestaan. Maar.. waarom er uberhaupt twaalf kerstdagen waren? Dat komt dus vooral door de kerk.

In Nederland vieren we eerste kerstdag op 25 december en tweede kerstdag op 26 december. Bij ons is dat in de wet vastgelegd. Maar veel landen vieren ook alleen eerste kerstdag. Maar vroeger, werden er 12 (!) hele kerstdagen gevierd. Met op iedere dag de herdenking van een heilige en Driekoningen als slotfeest op 6 januari. Vrij intens, en door veel versoberingsmotieven vanuit werd er toch besloten om het feest wat in te perken.
Had inmiddels ook wel een dure grap geworden.. dus die versoberingsmotieven zijn nog niet zo gek.

Let’s do two

In het jaar 813 (zie je, echt lang geleden) werd er besloten om het tot het vier kerstdagen te beperken. Vierde en derde kerstdag verdwenen in de loop der tijd ook, maar die tweede dag werd er toch ingehouden. Een extra dag om naar de kerk te gaan voor gelovigen en een extra vrij voor alle werkende mensen.

Ons hoor je ook niet klagen! Moet het alleen niet in een weekend vallen 😛

De leukste feest-en kerstcollecties bij je favoriete retailers