Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Lichaam 10 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

Waarom het beter is om niet ‘slecht’ over je ex te praten

Het einde van een relatie is een vervelende ervaring. Het is verdrietig als je denkt dat er twee mensen zo verliefd op elkaar kunnen worden, van elkaar gaan houden en alles met elkaar delen. En dan, plotseling, beslist de één of de ander (of misschien wel beiden) dat het beter is om de relatie te beëindigen. Het vervelende is, dat exen vaak na de relatie allemaal slechte dingen over elkaar te vertellen hebben. Of het nou gaat om wat er gebeurde in de relatie of de vervelende karaktereigenschappen van je ex die je nu maar al te graag met iedereen wilt weten. Want ja het is nu je ex en iedereen mag weten hoe slecht hij voor je was. En iets positiefs? Ho maar.

Tuurlijk wil jij je frustraties over je ex kwijt bij je vrienden. Dit hoort er bij. Hij of zij is niet voor niets je ‘ex’. Maar hoe verleidelijk het ook is om je ex in een slecht daglicht te plaatsen. Is het toch goed om een level voor jezelf te hebben die je liever niet overschrijdt. Daarom willen wij graag wat punten met je delen.

Jij weet al die dingen omdat hij/zij je vertrouwde

Relaties worden pas echt bijzonder wanneer je het gevoel hebt dat je je partner blind kan vertrouwen. Je kan alles bij die gene kwijt. Hij of zij weet misschien iets heftigs uit je verleden en heeft jou gezien op dagen dat je totaal niet lekker in je vel zat. Relaties worden sterker nadat je je kwetsbaar kan opstellen tegenover de ander. Als de relatie dan eenmaal voorbij is, is die persoon waarmee je alles deelde weg. Dit is vervelend en het liefst uit je je frustraties door hem of haar zwart te maken. Maar denk aan de tijd dat je zoveel respect en begrip voor hem of haar had. Verlaag jezelf niet tot onder je eigen niveau. Respecteer dat jullie uit elkaar zijn en bewonder jezelf dat je totaal jezelf kon zijn bij een ander.

Niet alles wordt hetzelfde gezien

Voor jou is hij of zij een hartstikke stom persoon nu. Jullie breakup kwam misschien door teveel jaloezie in jullie relatie of vanwege slechte communicatie. Maar dat jij die persoon nu misschien verschrikkelijk vindt, wilt niet zeggen dat zijn vrienden en familie hem ook nu niet meer mogen. Fouten die in de relatie worden gemaakt zijn vervelend natuurlijk. Maar het zijn geen fouten die voor buitenstaanders ook als fout wordt beschouwd. Deze fouten zijn voor hun misschien totaal on-relevant. Neem het zoals het is. Laat mensen zelf oordelen maar dan zonder jouw uitgesproken mening.

Je helpt jezelf er zeker niet bij

Jullie kennen waarschijnlijk allemaal het spreekwoord; wie goed doet, goed ontmoet. Zo is het maar net. Kijk terug op jullie fantastische tijd. Zelfs al zaten er wat minder leuke momenten tussen. Als jij namelijk alleen maar gefocust bent op de vervelende dingen dan kan dit een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Blijf positief in het leven staan. Je hebt geleerd van jullie relatie, je hebt geleerd over jezelf, en niet alle relaties werken. Maar nu ga je verder. Want het leven zit vol mooie dingen. En je kan niet wachten om die te ervaren. Laat het dus lekker gaan. Er zijn genoeg mooie dingen waar je je op kan focussen. En je ex? dat is verleden tijd. Op naar de toekomst waarbij je je weer honderd procent kan focussen op jezelf.