Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 12 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom mensen met een ochtendhumeur eigenlijk heel positief in het leven staan

Opstaan, het voelt iedere dag weer als een marteling. Je ogen willen gewoon niet open, je voelt je een zombie en o-wee als iemand tegen je begint te praten. Waarom, waarom? Laten mensen gewoon hun mond houden.
Ja, je hebt een ochtendhumeur: je bent nauwelijks aanspreekbaar, geprikkeld en kijkt nors voor je uit. Als er een pil voor zou zijn, zou je die onmiddellijk willen nemen. Vooral zodat je niemand meer kan afsnauwen met je ochtendhumeurtje. Je wil niet chagrijnig zijn, maar je bent het wel. Maar dat is alleen het eerste uur nadat je bent opgestaan. Want als je een ochtendhumeur hebt, dan ben je juist heel positief over het leven.

Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.

Je bent een optimistische levensgenieter

Volgens Alice Domar, wetenschapper en Executive Director van het Domar Center or Mind/Body Health in Boston, is het belangrijk om je af te vragen op welke dagen je een ochtendhumeur hebt. ‘Als het alleen op maandag tot en met vrijdag gebeurt, heb je waarschijnlijk een slaaptekort’ zegt ze tegen the Huffington Post. ‘Het is een symptoom van een druk, over-scheduled leven.’

Een ochtendhumeur is dus eigenlijk de prijs die je betaalt als levensgenieter. Je doet graag leuke dingen. Je bent overal enthousiast over, van dat etentje met je vriendinnen van vroeger tot een borrel bij de buren. Ja, het is vermoeiend, en het komt ook wel eens voor dat je op een doordeweekse dag laat in bed ligt, héél laat. Maar het is ook fantastisch en je zou het voor geen goud willen missen.

LEES OOK: Dit is wat die vreemde dromen nou écht betekenen

Huffington Post