Kim van der Blom
Kim van der Blom Life 10 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar kwam de viral ‘we’ll plant 1 tree for every pet picture’ Instagram Story vandaan?

De laatste paar dagen zien we overal de nieuwste trend in iedereens Instagram Story voorbijkomen. We hebben het dan over de ‘we’ll plant 1 free tree for every pet picture’ trend. Iedereen deelt hun schattigste of leukste foto van hun huisdier.

De sticker is al meer dan vier miljoen keer gebruikt and still counting… Maar daarnaast is het ook een verwarrende situatie, want waar komt de trend vandaan? Wie is de maker van de sticker? Wij vertellen je er alles over.

Waar komt de trend vandaan?

Lange tijd was het niet duidelijk wie deze trend is gestart. Het was allemaal een beetje vaag. Vooral omdat bijna iedereen het begon te delen en mensen zich af begonnen te vragen of de maker hun belofte wel na kan komen. Het zijn ondertussen ook wel aardig wat bomen die geplant moeten worden.

Maar het is dan eindelijk bekend wie er achter de ontwikkeling van deze trend zit. De sticker is ontwikkeld door een account genaamd @plantatreeco. Zij plaatste een screenshot van de sticker op hun account, met een lange uitleg.

“We hebben het nieuwe ‘Add Yours’-verhaal gepost als een leuke campagne voor het planten van bomen waar we kunnen pronken met onze geweldige huisdieren! We realiseerden ons meteen dat de paal te groot zou worden en dat we niet de middelen hadden om zoveel bomen te planten, dus hebben we hem 10 minuten later verwijderd. Ook al hebben we het verwijderd, de verhalen bleven zich buiten onze controle verspreiden”, schreef het account over de trend.

Onder de post moedigde de organisatie mensen aan om opnieuw de post te delen en te doneren aan @treesforthefuture, een landbouw- en boslandbouworganisatie.

Is het echt?

Het account @plantatreeco beweert in zijn bio $ 500.000 te hebben opgehaald voor verschillende doelen en daarnaast 6.500 bomen te hebben geplant. Maar dit linkt niet terug naar een website.

Newsweek heeft een diepgaand onderzoek naar het verhaal gedaan. Volgens hen is @plantatreeco in het verleden beschuldigd voor het gebruiken van talloze sociale oorzaken om volgers te vergroten. Denk hierbij aan Black Lives Matters en de Australische bosbranden.

Bovendien zijn ze gekoppeld met een website die sieraden verkoopt, maar waar alles is geprijsd op $0. Maar hoewel ze helaas niet genoeg geld hebben om die miljoenen bomen te planten, kan jij zeker ook doneren aan @treesforthefuture en ervoor zorgen dat jouw boom toch nog wordt geplant. Ben je toch niet helemaal overtuigd van de organisatie? Er zijn gelukkig een aantal alternatieven waaraan je kunt doneren. Denk dan aan bijvoorbeeld Trees For All, Staatsbosbeheer of Trees for the Future.

Dit zijn make-uptrends voor de herfst en winter die ook viral gaan. Je leest er hier alles over:

Dit zijn de grootste make-uptrends voor de herfst en winter van 2021