Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 22 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Wereldreiziger Maayke: Wat is dat toch? Die lange pinknagel?

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week ontrafelt ze het beauty geheim van de lange pinknagel Schrijven voor Beautify zorgt ervoor dat ik tijdens het reizen continu om me heen kijk en op zoek ga naar beautygeheimen, beautyrituelen en andere interessante, bizarre en grappige beautyfeiten. Zo viel me in Thailand eerder al de vele whitening products op en het gelige geheim van de Birmese bevolking. De laatste weken is me nog iets anders opgevallen. Mannen met een extreem lange pinknagel. Ik heb dit al eens gezien bij muzikanten en zij zouden dit hebben om poederachtige substanties te snuiven, maar de vraag is of er in Thailand dezelfde reden achterschuilt.

Deze lange nagels zijn soms wel twee centimeter lang en bovendien regelmatig roodgekleurd. Ik besluit aan de eerst volgende man te vragen waar dit voor dient, maar hier heb ik gelijk spijt van. Hij spreekt geen Engels maar begrijpt mijn vraag en maakt een gebaar met zijn lange nagel alsof hij in zijn neus en oor peutert. Met dezelfde hand die ik net vriendelijk heb geschud.

Een andere man die ik tegenkom, ik besluit dit keer te groeten met een knik, heeft meer kennis van de Engelse taal en legt uit dat het een statussymbool is. Mannen die op het land werken hebben uit praktisch oogpunt geen lange nagels en een extreem lange nagel geeft aan dat je geen handarbeid doet. Maar hij vertelt ook dat het daarnaast erg handig is om te krabben, dingen te openen en ja, in je neus te peuteren. Nog een theorie is dat het geluk zou brengen als je een pink hebt die boven de grens van de vingertop van de ringvinger uitsteekt. Aangezien dit maar zelden het geval is, laten de mannen de nagel van hun pink groeien.

Wat er uiteindelijk waar en niet waar is blijft twijfelachtig, maar ik heb in elk geval besloten mijn Westerse handje schudden achterwegen te laten en voortaan te begroeten met een wai, de traditionele Thaise begroeting.