Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 9 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Wil je het uitmaken met je partner? Met deze tips zal deze vervelende situatie zo goed mogelijk verlopen

Hoeveel jullie ook nog van elkaar houden: soms is het tijd om uit elkaar te gaan. Helaas maakt dit het definitieve einde niet minder vervelend. Dit is namelijk nooit een leuk moment, maar soms moet het nou eenmaal gebeuren. Daarom hebben wij wat tips voor je verzameld. Want hoe maak je het eigenlijk uit met iemand zonder dat het een vreselijk moment wordt?

Lees snel verder!

Uitmaken van je relatie

Hoewel het leven uit ontzettend veel leuke gebeurtenissen bestaat, kan je ook flink opkijken tegen bepaalde dagen. Zo is de tandarts nooit een pretje en kijken we ook niet bepaald uit naar het moment dat onze menstruatie weer begint. Toch is er ook nog baas boven baas, want het uitmaken van de relatie met je partner staat misschien wel op nummer 1.

Het is namelijk nooit leuk om slecht nieuws te brengen aan iemand, vooral als diegene het niet ziet aankomen. Want laten we eerlijk zijn: er is geen eenvoudige manier om een ​​​​relatie te beëindigen. Daarom hebben wij wat tips verzameld om deze vervelende situatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Doet jouw vriendje dít? Dikke kans dat je een relatie hebt met een narcist

1. Wanneer is het tijd om dingen af te breken?

Waarschijnlijk zijn de tekenen dat het tijd is om je relatie te beëindigen soms vrij duidelijk. Als je partner bijvoorbeeld beledigend of manipulatief is of je op wat voor manier dan ook pijn doet is het tijd om te vertrekken. Maar het kan ook heel goed voorkomen dat het totaal niet duidelijk is.

Maar als je al een langere tijd merkt dat je niet meer geïnteresseerd bent in het maken van tijd voor je partner, je bent gestopt met het voeren van belangrijke gesprekken of het oneens bent over veel belangrijke zaken als financiën, religie, politiek of je verwachtingen voor de toekomst is het tijd om na te denken of dit wel de juiste partner voor je is.

2. Is er een “juist” moment om het uit te maken met je partner?

Als je er eenmaal achter bent gekomen dat jij en je partner niet meer goed bij elkaar passen, moet je er ook nog achterkomen wanneer het juiste moment is om het uit te maken. Want wat als er een vakantie in aantocht is en moet je wachten tot na hun verjaardag? Helaas bestaat het perfecte moment voor het uitmaken van een relatie natuurlijk niet.

Als een van jullie om welke reden dan ook onder stress staan, is het misschien handig om het gesprek op een ander moment te plannen. Wel is het belangrijk dat je het gesprek niet te lang uitstelt. Je kunt het beste een moment kiezen waarop jullie allebei overdag het meest helder van geest zijn.

3. Hoe kan je het beste het gesprek voeren?

Als je eenmaal een moment hebt gekozen zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Dit heeft te maken met verschillende punten, zoals hoelang jullie een relatie hebben gehad. Breng in kaart wat je wilt zeggen, maar denk ook na over hoe je partner zou kunnen reageren. Bedenk bijvoorbeeld wanneer je wat meer afstand moet houden en hoe je reageert op de emoties van je partner.

Daarnaast is het belangrijk om te accepteren dat dit gesprek voor jullie beiden misschien niet goed voelt, maar dat betekent niet dat je de verkeerde keuze maakt. Het is juist belangrijk om jezelf duidelijk en eerlijk uit te drukken tijdens dit gesprek. Als het je bedoeling is dat het gesprek eindigt in een breuk, draai er dan niet omheen. Je hoeft natuurlijk niet al te eerlijk te zijn over elk detail, maar deel wel genoeg zodat je gedachten en gevoelens duidelijk zijn.

4. Verder gaan

In films en series wordt een break-up altijd gevolgd door hetzelfde: huilsessies op de bank met een bak ijs. Er is echter niet echt een formule om verder te gaan na een break-up. Je genezingsperiode kan er anders uitzien en aanvoelen dan je had verwacht, en dat is oké! Uit elkaar gaan ziet er namelijk voor iedereen anders uit.