Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale Gezondheid 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

4 manieren om meer liefde voor jezelf te ontwikkelen

‘Pas als je van jezelf houdt, kan je van anderen houden’ luidt het fameuze gezegde. Of dat helemaal waar is weten we niet, maar dat het belangrijk is om van jezelf te houden daar kunnen we niet omheen. Zelfliefde is van jezelf houden, jezelf accepteren zoals je bent en eigenwaarde hebben. Maar hoe doe je dat dan?

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je onzeker bent. Je kan onzeker zijn over je uiterlijk maar ook over je innerlijk en beide hebben invloed op je zelfbeeld. Leer meer van jezelf houden en ook je zelfbeeld zal verbeteren.

Meer zelfliefde ontwikkelen

Kan jij wel wat tips gebruiken om meer van jezelf te houden? Dat komt helemaal goed als je aandacht besteedt aan de volgende dingen.

1. Wees lief voor jezelf

Je bent ongetwijfeld hartstikke lief voor anderen, maar vergeet niet om dat ook voor jezelf te zijn. Zo mag je ook regelmatig jezelf een compliment geven als je voor de spiegel staat en er va-va-voom uitziet maar lief zijn zit hem ook in jezelf voldoende me-time momenten gunnen. Ga vanavond eens lekker in bad of laat je hele weekend leeg om lekker te doen waar jij zin in hebt.

2. Herhaal een mantra

Schrijf een aantal mantra’s op papier die voor jou gaan over zelfliefde. Het is een kwestie van trainen en dit mantra veel herhalen maar je zal vanzelf zien hoe krachtig je je daardoor voelt. Iets simpels als ‘ik hou van mezelf’ dagelijks herhalen geeft je nét die boost die je nodig had.

3. Leg de lat niet te hoog voor jezelf

In het kader van lief zijn voor jezelf, valt ook het niet te hoog leggen van de lat. Als je die altijd maar torenhoog de lucht in laat rijken, wordt het moeilijk om aan al je zelfopgelegde eisen voldoen. Vaak volgt daarop het straffen van jezelf, meestal in woorden die je voor jezelf blijft herhalen zoals ‘ik kan ook helemaal niks’. Dit is exact het tegenovergestelde van zelfliefde. Leg de lat wat lager en wees trots op elke overwinning.

4. Ben trots op jezelf

Last but not least: wees trots! Op jezelf natuurlijk. Dat heb je namelijk verdiend. Zelfs met een goed humeur opstaan is iets waar je jezelf – zeker in een moeilijke periode – gewoon een schouderklopje voor mag geven. Dat heb je toch maar weer mooi geflikt.

Van lui naar lekker fit! 4 haalbare tips om een gezonde leefstijl te creëren