Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Gezondheid 14 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelfvertrouwen nodig? Zo ga jij minder geven om de mening van anderen

Rekening houden met andere mensen is goed, maar je leven laten beïnvloeden door de mening van anderen is zonde. Je kunt nooit iedereen tevreden houden en het gaat er tenslotte om dat jij gelukkig bent en dingen doet waar jij zelf achter staat. Your life, your rules! Maak je niet zo druk over wat anderen van je denken, zo zal je een stuk meer zelfvertrouwen krijgen. Tja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Beautify to the rescue, want wij hebben de gouden tips.

Zelfvertrouwen kweken

Stap één is om je te realiseren dat als mensen gelukkig en zelfverzekerd zijn, dat ze niet de behoefte voelen om mensen achter hun rug om of in hun gezicht naar beneden te halen. Wellicht dat zij ergens iets van vinden, maar het zal hun niet zodanig boeien dat ze de behoefte voelen om hun mening te laten doorschemeren richting jou. Als mensen dat wel doen zijn ze waarschijnlijk zelf gewoon onzeker en misschien zelfs geïntimideerd, omdat jij wél anders durft te zijn en lekker jezelf bent.

Er is dus een kans dat zij zelf gewoon bang zijn om er niet bij te horen. Mensen die zelfverzekerd en happy zijn, vinden het alleen maar tof dat jij doet waar je gelukkig van wordt. Want ga even bij jezelf na: hoe cool vind jij het als iemand bijvoorbeeld lekker zijn eigen kledingstijl heeft en dingen doet die je zelf misschien niet zo snel durft.

Mind your own business

Iedereen is bezig met zichzelf. Op jezelf ben je altijd super kritisch en je denkt daarom dat anderen dat ook zijn. Als jij bijvoorbeeld een puistje hebt (die je zelf als megagroot beschouwt) zal dit anderen misschien niet eens opvallen. Hetzelfde geldt voor een bad hair day, waarschijnlijk zien anderen het verschil niet eens. Iedereen is tenslotte meer met zichzelf bezig, dan met een ander.

Maak je niet te druk

Tot slot is het leven gewoon veel te kort om je druk te maken over de mening van anderen of om je tegen te laten houden van de dingen die jij wil doen. Bovendien vinden de mensen om je heen, je vrienden en familie, je gewoon goed zoals je zelf bent. De mening van mensen waarmee je niet close bent zou daarom helemaal niet uit moeten maken.

Het zou zonde zijn als jij niet draagt wat je wil dragen, zegt wat je wil zeggen of doet wat je wil doen omdat je eigenlijk ‘bang’ bent voor de mening van anderen. Als jij lekker jezelf bent trek je ook nog eens mensen aan die jou wel hartstikke leuk vinden. Daarnaast kun je alleen zelfvertrouwen opbouwen door jezelf te uiten op de manier hoe jij dat het liefste wilt. Het is dus een kwestie van gewoon doen.

Doe lekker wat je leuk vindt en waar jij plezier uithaalt. Krijg je dan toch een negatieve reactie? Weeg dan die ene negatieve reactie af op die 99 positieve, wat is die reactie dan nog waard?

Mannen zijn óók onzeker en dit zijn hun grootste pijnpunten