Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 7 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Links of rechts? Déze kant ligt het beste als je een zijslaper bent

Iedereen heeft een favoriete slaaphouding, dat kan niet anders. Op die manier val jij het makkelijkste in slaap en oh boy, zodra je niet meer in die houding kan liggen, merk je het direct. En we hoeven je vast ook niet te vertellen dat je slaaphouding van invloed is op je gezondheid. Helemaal als je het liefste op je zij slaapt.

Hoe dat zit? Wij leggen het uit.

Zijslaper en je gezondheid

Hoe jij in je bed ligt, kan veel zeggen over je gezondheid. En dan hebben we het over de houding. Zo zijn er bepaalde slaaphoudingen die heel slecht voor je lichaam kunnen zijn. Daar willen we natuurlijk alles van weten. En jij ook, want je brengt maar liefst een derde van je leven slapend door. Kan je het maar beter goed doen, niet?

Nou, als je een zijslaper bent, moet je even opletten. Dat kan je namelijk aan twee kanten doen: links of rechts. En wie op zijn rechterzij slaapt, kan daar maar beter mee stoppen. Op korte én lange termijn, kan dat voor de nodige klachten zorgen. Dít is waarom je het beste op je linkerzij kan slapen.

1. Je bloed word beter rondgepompt

Je lichaam pompt bloed rond, en dat gebeurt via je aorta vanaf je hart. Als je op je linkerzij slaapt, is de bocht via de linkerkant (die wordt gemaakt om bij je buik te komen) zo gepiept! Je raadt het misschien al, maar op je rechterzij gaat dit iets moeizamer.

2. Goed voor je spijsvertering

Je maag en darmen liggen op hun goede plek als je op je linkerzij slaapt. Daardoor wordt je eten beetje bij beetje verteerd en wordt niet alles in één keer verbrand.

Psst, je slaaphouding zegt ook het een en ander over je persoonlijkheid. Check hier of het klopt!

3. Geen last van je rug

Wie op zijn linkerzij slaapt, zal minder last krijgen van rugpijn. Dat komt omdat er minder druk op je ruggengraat staat. Makes sense.

4. Goed voor nieren en milt

Sommige organen kunnen beter hun werk doen als je op je linkerzij slaapt. Je milt helpt bij het filteren van je bloed en je nieren voeren alle afvalstoffen af. Wel zo fijn als zij hun werk kunnen doen.

Lig je ’s nachts vaak wakker? 5x redenen waarom slapen niet wil lukken