Redactie
Redactie Drankjes 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo kan je zelf havermelk maken (en is nog lekker goedkoop ook!)

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor koemelk maar vind je die pakken plantaardige melk in de supermarkt wel erg prijzig? Maak dan eens zelf havermelk. Supereenvoudig te maken met maar 3 ingrediënten. Yes: binnen amper tien minuten kan jij genieten van een heerlijk glas homemade havermelk.

Het zelf maken van havermelk is ideaal. Hierdoor heb je controle over de ingrediënten en de zoetheid van de drank. Voor het basisrecept heb je maar twee ingrediënten nodig: haver en water. Om de drank extra lekker te maken brengen wij ‘m op smaak met een snuf zout, dadels en een drup vanille-extract. Maar je kunt er ook voor kiezen om andere smaakmakers toe te voegen, zoals kaneel.

Goed om te weten: deze havermelk kan alleen koud worden gebruikt (denk aan ijskoffie of voor bij je granola). Verwarmen doe je beter niet, hierdoor gaat ‘ie wat te veel indikken.

Zo maak je zelf havermelk

Voeg de havervlokken, het water, zout en eventuele smaakmakers zoals dadels toe aan een blender. Zet de blender aan en laat de havermelk 30 seconden tot 1 minuut mixen. Doe dit niet langer, anders kan de havermelk slijmerig worden.

Proef de drank. Voeg extra dadels of andere smaakmakers toe indien nodig en blend opnieuw 30 seconden tot 1 minuut.

Laat de dikke vloeistof uitlekken in een kaasdoek (of schone theedoek of katoenen T-shirt). Schep het overgebleven prut eruit en herhaal deze stap nog één keer. Dit doen wij twee keer, zodat er geen kleine deeltjes havervlokken eindigen in de drank.

Giet de havermelk in een luchtdichte fles en bewaar voor maximaal 5 dagen in de koelkast.

Nog meer recepten: