Redactie
Redactie Lichaam 10 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom de zoutlamp zo mega populair is

Je kent hem inmiddels vast wel; de zoutlamp. In een yogastudio, bij je vriend of vriendin thuis of bij de natuurwinkel, je ziet hem ineens overal. De zoutlamp is namelijk super populair. Maar waarom eigenlijk? Dat is vrij simpel, want naast dat hij gewoon mooi is, wordt er ook gedacht dat de zoutlamp goede voordelen heeft voor je gezondheid.

Wat voor voordelen zijn dat dan? Wij zetten de grootste gezondheidsvoordelen op een rij.

Wat is een zoutlamp?

First things first, wat is een zoutlamp nou eigenlijk precies? Echte zoutlampen, de Himalaya Zoutlampen, zijn gemaakt van stukjes Himalaya zoutkristallen. Het zout komt dan ook, zoals de naam al aangeeft, uit het Himalaya gebergte. Dit strekt zich uit over Pakistan, India, Bhutan en Nepal.

Zo haal je meer rust in huis (en waarom dat belangrijk is)

De zoutkristallen in de lamp zijn gesneden uit amberkleurig steenzout en daarna uitgehold, zodat er een gloeilamp in past. Als je ze aansteekt, geven ze een warme roze gloed af. Die kleur komt dus van het steenzout waar de zoutkristallen uit gesneden zijn. Een zoutlamp voegt warmte toe aan de kamer waar je hem neerzet.

Negatieve ionen

Zoutlampen creëren negatieve ionen in de lucht. Met ionen bedoelen we een elektrisch geladen atoom of molecuul. Wanneer het zout in de lamp wordt opgewarmd haalt het positieve ionen uit de lucht en geeft in plaats daarvan negatieve ionen af. Door negatieve ionen zouden we ons goed voelen, terwijl positieve ionen ons een slecht gevoel geven.

Dat klinkt misschien gek omdat het normaal natuurlijk andersom is. Maar we kunnen de negatieve ionen bijvoorbeeld ook veel aantreffen naast watervallen en oceanen. De aanname is dat negatieve ionen je een blij gevoel kunnen geven. Het is vergelijkbaar met wat we voelen als we naast een waterval of op het strand staan.

De gezondheidsvoordelen op een rij

Zoutlampen zouden je dus een blij gevoel kunnen geven. Maar een zoutlamp zou, naast het feit dat hij gewoon mooi is, ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Wat zijn die dan? Wij zetten ze op een rij.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een kopje saliethee per dag

1. Zoutlampen kunnen de lucht reinigen

Hoe dan? Eigenlijk vrij simpel; het idee is dat het oppervlakte van je lamp de waterdamp aantrekt die luchtverontreinigende stoffen vervoert. Daardoor blijft de lucht schoon en vrij van allergenen. Heb je astma of een andere luchtwegaandoening, dan is dit erg fijn.

2. Zoutlampen helpen je om beter te slapen

Niet alleen zorgen positieve ionen dat je minder energie hebt, maar ook dat je je energie niet kan aanvullen vanwege slaaptekort. Positieve ionen kunnen de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen namelijk verminderen. Dit kan leiden tot onregelmatige slaappatronen.

De negatieve ionen van de zoutlamp zijn daarom veel beter voor je nachtrust. Als je je zoutlamp bijvoorbeeld aan laat terwijl je slaapt, verandert je kamer in een plek waar je meer rust kan krijgen.

3. Een zoutlamp verhoogt je energieniveau en vermindert stress

Dit komt ook weer door die negatieve ionen. Die kunnen je helpen om je opgewekter en meer energiek te voelen en dus om een beter humeur te hebben. Over het algemeen geldt; hoe meer negatieve ionen, hoe beter. Dat komt omdat men over het algemeen gelooft dat negatieve ionen je serotonine niveau kunnen verhogen.

Duurzaam eten wordt (gelukkig) steeds populairder. Maar hoe kies je het juiste keurmerk?

4. Zoutlampen verbeteren je concentratie en prestaties

Zoals we bij punt 2 ook noemden, kunnen positieve ionen je bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen verminderen. Negatieve ionen doen juist het tegenovergestelde. Daardoor verbetert je concentratie. Met een goede concentratie volgen betere prestaties vanzelf.

5. Zoutlampen helpen je om beter te ademen

Ze reinigen natuurlijk de lucht, wat de ademhaling dan ook verbetert. Het is misschien dan ook niet zo gek dat ze hetzelfde doen voor je luchtwegen. Zo zorgen ze bijvoorbeeld dat er minder slijm in je luchtwegen blijft zitten.

Zoutlampen zijn mooi

Naast alle gezondheidsvoordelen zijn zoutlampen natuurlijk ook gewoon mooi. Ze zien er bijzonder uit en door het amberkleurige zout geeft de lamp een mooi en warm roze licht af. Dat is fijn als nachtlampje, maar ook als een knus lampje als sfeermaker tijdens de feestdagen.

Ben je nu overtuigd en wil je ook zo’n zoutlamp in huis halen? Hier kan je de mooiste Himalaya zoutlampen vinden.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock