Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 9 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

7 tips om snel die ellendige vakantiekilo’s kwijt te raken

Ja, ja, voorkomen is beter dan genezen. Maar aan dat betweterige geleuter heb je nu niets meer, want je had een héérlijke vakantie, maar die kilo’s zitten er nu wel aan. Jammer, maar dat geeft helemaal niets. Want met deze tips raak je ze zo weer kwijt.

1. Het goede nieuws eerst: je hoeft niet veel te veranderen

Ja, dat is nog eens goed nieuws. Je vakantiekilo’s zijn waarschijnlijk het gevolg van nét wat meer eten en drinken en dagen lang op een strandbedje doorbrengen. Als je thuis weer normaal gaat eten en gaat sporten zoals je gewend was, dan zul je je vakantiekilo’s vanzelf kwijtraken. Al kan een beetje extra opletten natuurlijk geen kwaad.

2. Nog meer goed nieuws: een deel is vocht

Vooral als je naar een warm land bent gereisd en ja, die kans is best groot. In de warmte houd je namelijk sneller vocht vast. De beste tip: drink veel water. Dat klinkt raar, want je neemt dan nog meer vocht tot je, maar het werkt juist wel.

Voordeel van veel water drinken: je valt er ook sneller van af. Nice!

3. Zoek gezonde recepten op

Waarmee je kunt lunchen en dineren. Het opzoeken van lekkere en gezonde recepten motiveert al enorm om niet weer te verzanden in frietjes en liters wijn. Wil je na de vakantie bijkletsen met vriendinnen? Nodig ze dan bij je thuis uit voor een etentje in plaats van buiten de deur te dineren. Twee vliegen in één klap.

4. Verban alcohol weer zo veel mogelijk naar het weekend

Op vakantie nipte je al rond het middaguur van een pina colada op het strand. Aan het eind van de middag ging je borrelen en ‘s avonds dronk je dan nog een paar glazen wijn bij het eten. Oeps, dat tikt best wel aan.

In alcohol zit helaas ook calorieen – wordt tijd dat er meer skinny alcohol op de markt komt – en bovendien voorkomt alcohol dat je vet verbrandt. Gevalletje: jammer maar helaas.

5. Eet voldoende vezels

Een vezelrijk dieet kan helpen bij het afvallen, blijkt uit onderzoek van de University of Massachusetts Medial School in Worcester. Vezels zitten in volkorenproducten (brood, pasta), zilvervliesrijst, peulvruchten en groente en fruit.

6. Doe niet alleen cardio training

Een rondje hardlopen, fietsen naar je werk, de trapnemen, het zijn allemaal top maatregelen om te nemen. En je zult je fitter en beter voelen. Maar als je die vakantiekilo’s wil kwijtraken, is het slim om ook aan krachttraining te doen. Je stofwisseling gaat dan namelijk een tandje sneller. Concreet betekent dit dat je ook in rust meer calorieen verbrand.

7. Raak er niet te gestrest door

Probeer je vakantievibe vast te houden en raak niet meteen in de stress door je werk of studie. En ook niet door je vakantiekilo’s. Stresshormonen zorgen er namelijk voor dat je buikvet niet makkelijk kwijt raakt. Een yogalesje inplannen dan maar? Of een Netflix avond…

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen:
Zijn gluten nou echt ongezonde dikmakers? Dit is eindelijk de waarheid