Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty en Style 27 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Acne op de hoofdhuid: dit is alles wat je erover moet weten

Terwijl we ons vaak zorgen maken om haaruitval en beschadigd haar, is het verzorgen van onze hoofdhuid ook enorm belangrijk. Dit belangrijke (en best kwetsbare) onderdeel van je lichaam wordt vaak vergeten, en dat terwijl er genoeg oneffenheden kunnen ontstaan op de plek. Zo kan er ook acne ontstaan op de hoofdhuid.

We vertellen je er alles over.

Acne op de hoofdhuid: hoe ontstaat het?

Net als op de rest van je lichaam kan er al snel door verschillende oorzaken acne ontstaan, ook op je hoofdhuid. De puistjes ontstaan door talgkliertjes die verstopt raken met oliën, dode huidcellen en bacteriën. Hierdoor ontsteken de haarzakjes en talgkliertjes, waardoor er al snel een reeks aan puistjes ontstaat – oftewel acne.

Hormonale en cystische acne: wat is het verschil en hoe behandel je het?

Nu is het allesbehalve erg om zo hier en daar een puistje op je hoofdhuid te hebben, iedereen heeft dat wel eens, maar het is wel verstandig om aan de bel te trekken wanneer dit er in een korte tijd heel veel worden. Je kunt acne op de hoofdhuid krijgen door (drastische) hormonale veranderingen, zoals menstruatie. Andere oorzaken zijn de anticonceptiepil, het te weinig wassen van je haar en stress. Ook je dieet heeft veel invloed op je huid en zelfs neuspeuteren kan zorgen voor acne op de hoofdhuid.

Hoe voorkom je scalp acne en wat zijn de effecten op lange termijn?

Om acne op de hoofdhuid te voorkomen kun je het beste letten op de oorzaken die we net hebben genoemd. Heb je de laatste tijd veel stress? Probeer wat rust te nemen. Slecht dieet? Gooi het helemaal om. Was je je haar te weinig? Masseer je haar een dagje meer in de week met shampoo. Ook helpt het om een tijdje geen haaroliën en andere vette haarproducten te gebruiken. Wees voorzichtig tijdens het borstelen van je lokken. Probeer in ieder geval niet te krabben aan de puistjes; net als bij acne op het gezicht of op de rug ontstaan hier littekens en meer ontstekingen van.