Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Oh neee! Je kan allergisch zijn (of worden) voor avocado

Avocado is hot. Vrijwel iedereen eet ze elke dag. Maar wat blijkt nu? Je kan allergisch zijn (of raken) voor deze heerlijke vrucht. En dat maakt heel veel mensen verdrietig, want eerlijk: dit genot wil je liever niet missen toch? Nu maar hopen dat dit jou niet overkomt.

Wanneer het pauze is haast jij je naar de kantine om een overheerlijke avocado te kunnen bemachtigen. Je eet deze het liefst elke dag en het smaakt goed op alles. Maar net zoals met ieder eten kan je ook hier allergisch voor zijn. En dat is uiteraard het allerlaatste wat jij wilt.

Allergisch

De allergie voor avocado komt vaker voor dan met in eerste instantie denkt. Waarschijnlijk is dit het laatste wat je wilt weten omdat dit fruit zo heerlijk is. Maar de symptomen liegen er niet om: jouw maag kan hier behoorlijk onder te lijden krijgen, het voelt net als een gluten of zuivel allergie.

Histamines zijn natuurlijke chemische stoffen die jouw lichaam aanmaakt. Deze spelen een rol bij de afgifte van maagzuur en dergelijke. Als jouw lichaam hier struggles mee heeft, kan voedsel met een te hoog histaminegehalte voor problemen zorgen. Je kan daardoor last krijgen van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en diarree.

Avocado

En zelfs wanneer jij geen histamine-intolerantie (allergie) hebt, bestaat er een kans dat je allergisch kan reageren. Het gaat in dit geval om de latex. Bij de productie en het vervoer dragen de mensen latex handschoenen en zelfs daar kun jij op reageren. Je krijgt dan last van braken, niezen en je maag.

Maar voor we dit heerlijke fruit volledig verbannen uit ons leven, is het aan te raden je klachten eerst te achterhalen. De avocado hoeft niet de boosdoener te zijn, van jouw klachten. Laat dit altijd bij een dokter onderzoeken voor je jezelf al het heerlijke van de wereld ontzegt.