Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 17 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Krijg jij hoofdpijn als de weersomstandigheden veranderen? Dit is voor velen heel herkenbaar

Heb jij op dit moment last van hoofdpijn? Dat kan alles te maken hebben met het weer. Je kunt namelijk last hebben van ‘atmosferische drukhoofdpijn’. Het weer verandert de laatste tijd ook snel. Het ene moment is de lucht stralend blauw met een heerlijk zonnetje een uur later regent het weer. Niet alleen onze mentale stemming kan veranderen door het weer maar ons lichaam kan ook in de war raken.

Atmosferische drukhoofdpijn

Het warme weer wordt meestal gekenmerkt door hoge druk. Bij wind, regen (weer waarin je je jas aanmoet) is de luchtdruk laag. Ons lichaam past zich normaalgesproken goed aan aan alle verschillende omstandigheden maar soms hebben we wat meer tijd nodig. Wanneer er spontaan lage druk op ons wordt uitgeoefend, raakt ons lichaam in de war. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van vervelende hoofdpijn.

Wat is atmosferische drukhoofdpijn?

Atmosferische drukhoofdpijn is te vergelijken met de druk die je kan voelen als je gaat vliegen of wandelen op hoogte. Afgezien van hoe ze ontstaan zijn, is er niet veel verschil in de soort hoofdpijn die je krijgt. Ook kan je daarnaast last hebben van misselijkheid en gevoeligheid voor licht, net als bij migraine.

Hoe kom je van deze hoofdpijn af?

Hoe erg de symptomen zijn verschilt natuurlijk per persoon. Iemand die bijvoorbeeld één bekertje water per dag drinkt, zal meer last hebben van symptomen dan iemand die bijvoorbeeld twee liter per dag drinkt. Er zijn toch een aantal dingen die je kan doen om van je atmosferische drukhoofdpijn af te komen. Denk aan genoeg water drinken, pijnstilling nemen, goed eten, beweeg genoeg en het uitoefenen meditatie of yoga kunnen wonderen verrichten.

Hoofdpijn tijdens je menstruatie? Hierdoor komt het en zó deal je ermee