Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Beauty en Style 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het plantaardige bakuchiol schijnt beter te zijn dan retinol – wij vertellen je waarom

Retinol komt tegenwoordig steeds vaker voor in huidverzorgingsproducten en dat heeft alles te maken met de goede resultaten. Retinol is in het kort vitamine A en het product is in verschillende soorten en sterktes te vinden. Het product wordt vaak gebruikt om acne en veroudering te behandelen, maar retinol heeft een sterke werking en kan soms voor een rode en gevoelige huid zorgen. Gelukkig is er een soort milde variant van deze vitamine gevonden en het heet ‘bakuchiol’. Wat is nou het verschil tussen deze twee en werkt bakuchiol wel echt zo goed als retinol?

Wij zoeken het voor je uit.

Wat is bakuchiol?

Bakuchiol is een plantaardig huidverzorgings-ingrediënt, dat uit de bladeren en zaden van de Psoralea corylifolia-plant wordt gehaald. Het is een antioxidant met kalmerende en antibacteriële eigenschappen, iets wat vaker gebruikt wordt in huidverzorging. Uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt voor retinol-achtige resultaten zorgt. Denk aan een verbetering van de huidtextuur, teint en elasticiteit.

Wat zijn de voordelen van het product?

Bakuchiol gaat bijvoorbeeld tekenen van veroudering tegen en het heeft een verhelderende werking op zonnevlekken. Ook verzacht het je huid en vermindert het de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Omdat het product van nature een kalmerende en antibacteriële werking heeft, kan het dus ook zorgen dat je acne wordt aangepakt. Als laatste kan het een slappe huid zelfs strakker maken! Dit zijn allemaal dingen die retinol ook doet, maar bakuchiol doet dit zonder uitdroging en irritatie.

In gesprek met Trinny Woodall over haar nieuwste retinal serums én haar ultieme tips voor een gave huid

Hoe gebruik je dit product?

Wil je het maximale halen uit bakuchiol? Gebruik dan leave-on-producten! Denk hierbij aan serums, exfoliators of maskers die dit ingrediënt bevatten. Hierdoor wordt het product meer in je huid opgenomen en werkt het het meest effectief. Bij het gebruik van retinol is het van belang dat je veel SPF smeert zodat je gezicht niet nóg meer schade oploopt. Een voordeel aan het gebruik van bakuchiol is dat je huid niet nóg gevoeliger is, ook niet voor UV-straling. Natuurlijk moet je altijd met zonnebrand smeren, maar je mag bakuchiol tot wel twee keer per dag gebruiken.

Dit zijn onze favoriete producten mét dit plantaardige ingrediënt:

The INKEY List Bakuchiol Moisturiser 13,45 euro

The INKY list

Pauls’ Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment 63,00 euro

paula's choice Bakuchiol
Paula’s Choice

Dit zijn alle voor- en nadelen van retinol (aka vitamine A)