Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Squat jij veel? Dan moet je dit soort sportschoenen dragen voor het beste resultaat

Ben jij iemand die vaak met losse gewichten traint? Of iemand die squat, deadlift of andere oefeningen doet waarbij je met beide benen op de grond staat? Dan is dit artikel iets voor jou. Wist jij namelijk dat de schoenen die je draagt invloed hebben op de uitvoering van je oefeningen?

Waarom hebben je schoenen invloed op hoe je een oefening doet en welke schoenen moet je dan wél dragen?

Invloed schoenen op uitvoering van je oefening

Als je zware gewichten van de grond tilt, op je rug of in je nek hebt liggen of een zwaar gewicht boven je hoofd tilt dan wil je een zo stabiel mogelijke basis hebben. Dat betekent dat beiden voeten stevig op de grond moeten staan. Als de basis zwak is, ben je eerder geneigd om in een verkeerde houding te gaan staan.

Stevige basis

Je zou misschien denken dat elke schoen een stevige basis biedt maar dit is helaas niet zo. Denk bijvoorbeeld aan de Nike Air Max-sneaker. Deze lijkt misschien stabiel, maar het vlak waar je dan op staat is dat niet. Zo zijn er nog genoeg andere schoenen met heftige zolen die niet goed werken als sportschoen.

Welke schoenen moet je dan wel dragen?

Je moet een schoen met een stevige en harde zool dragen. Dat is leuk een aardig, maar wat voor schoenen zijn dat dan? Je kunt gaan voor speciale gewichthefschoen. Deze hebben een licht verhoogde hiel. Ideaal voor mensen die zwakke enkels hebben! Deze schoenen zijn echt voor die-hards, want goedkoop zijn ze zeker niet. Als tweede optie zijn er crosstraining-schoenen, deze zijn stevig maar ook stabiel je kan er dus goed in bewegen. Denk aan de Nike Metcon en Reebok Nano.

Nike Metcon 7
Nike
Nanoflex TR Schoenen Reebok
Reebok

Wil je liever niet te veel geld uitgeven? Dan zijn zaalschoenen, oude converse-sneakers of zelfs sokken goede opties.

Veel thuis aan het werk? 6 oefeningen om je bilspieren weer on fire te krijgen