Emma Toussain
Emma Toussain Food 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom mensen die altijd een bamischijf kiezen in de snackbar zo bijzonder zijn

Voor veel mensen een vaste maaltijd in ‘t weekend – een maaltje van de locale snackbar. Een echte guilty pleasure, maar daarom o-zo-lekker. De gefrituurde aardappeltjes doen het al jáááren goed en ook de snacks zijn favoriet. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeuren. De frikandel speciaal is een echte Hollandse topper. Anderen kiezen weer voor een kroket óf voor een bamischijf. En over die laatste lekkernij gaan we ‘t even hebben.

De bamischijf

‘T is misschien niet de meest populaire frituursnack, maar wel een hele bijzondere. De voorgeschiedenis van de bamischijf speelde zich af in Nederlands-Indië, waar witte Nederlanders lokale bewoners in dienst namen als kok en op die manier kennis maakten met plaatselijke gerechten. De Indische journalist Tjalie Robinson schreef in 1955: “Holland houdt veel meer van ballen, zoals gehaktballen en bitterballen. Hoe raak je overschot-bami kwijt? Draai er ballen van, wikkel ze in paneermeel en flik ze in een pan tussen de worstjes en croquetten. Daar heb je je bamibal.” Simpele mensen zijn we toch ook hè. Maak er een gefrituurde bal van en we zijn tevreden.

Toch blijft het een bijzondere snack. Mensen die graag een bamischijf eten zijn dan ook erg speciaal en wij gaan je vertellen waarom.

1. Mainstream? Dat is niks voor jou

Jij kiest niet voor de basic frikandel of kroket. Jij gaat graag lekker tegen de richting in door het kiezen van die bamischijf.

2. Je houdt wel experimenteren

Gefrituurde bami? Das wel bijzonder. Maar dat maakt jou allemaal niks uit! Jij bent wel fan van buitenlandse invloeden – of het nou gaat om een beetje sambal, een Indiase curry, een Thaise wok of de bamischijf.

3. Je vindt het leuk om mensen te verrassen

Zelfs de mensen achter de bali bij de snackbar kijken je nog wel eens verbaasd aan. ‘Oh.. een bamischijf? Komt eraan!’. Ook je vrienden kijken regelmatig met een verbaasde blik als jij weer eens een bamischijf hebt besteld.

4. Je doet wat anderen niet doen

Je weet wel, van die borrelhapjes op verjaardagen. Kleine frikandelletjes, kroketjes en kipnuggets. Ook liggen er vaak mini-bamihapjes bij en die vindt jij nou net het allerlekkerste. Mazzel, want veel mensen laten die juist liggen. Kan jij ongegeneerd hapjes naar binnen werken. Hoef je geen eten weg te gooien!

5. Je hebt veel overeenkomsten met rapper Donnie

Donnie is, zoals je misschien wel weet, enorm fan van de bamischijf. Hij rapt er regelmatig over en ook maakt hij veel video’s over dit gefrituurde blokje. Hij doet zelfs een smaaktest voor je, zodat jij weet waar je de beste bamischijf kunt kopen:

Liefde gaat door de maag: deze pizza met burrata, prosciutto en basilicum is perfect voor Valentijnsdag