Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Life 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dingen die je kunt doen om een betere vriend of vriendin te zijn

Het is een cliché, maar het is waar. Goede vrienden zijn goud waard. Met lieve mensen om je heen ben je gelukkiger, vrolijker, voel je je gesteund en ontvang je troost wanneer nodig. Relaties, vriendschappen en familiebanden zijn een van de belangrijkste dingen ter wereld. Het is daarom de moeite waard om hierin te investeren. Door tijd in elkaar te steken en door je best te doen om je vriendschappen te versterken wordt jullie band nog beter. Zo maak je zowel jezelf als je vrienden veerkrachtiger en gelukkiger.

Dit zijn vier tips om een betere vriend of vriendin te zijn.

Toon meer interesse

Voor jou is het een kleine moeite om interesse te tonen in iemand door middel van een appje. Toch voelt de ander zich hierdoor net een stukje ‘belangrijker’ en gewaardeerd. App bijvoorbeeld even of iemand zijn tentamen goed is gegaan of hoe iemands date is verlopen. Zo laat je weten dat je geluisterd hebt naar wat je vrienden verteld hebben en weten zij dat jij aan ze denkt. Als je minder goed bent in het onthouden van kleine dingetjes kun je ook vragen hoe iemands weekend was. Zo blijf je betrokken bij elkaars leven en weet je waar diegene mee bezig is, terwijl je elkaar hiervoor helemaal niet in het echt hoeft te zien.

Spreek je waardering uit

Het uitspreken van je waardering richting je vrienden kan soms lastig zijn. Toch is dit heel fijn om te horen. Vertel bijvoorbeeld dat je het lief vindt dat iemand veel tijd met zijn opa en oma doorbrengt. Ook kleinere dingen kunnen fijn zijn om te horen. Zoals: ”wat fijn dat je even boodschappen kon doen en wat heb je je huis gezellig aangekleed” als je samen met je vriendengroep een hapje gaat eten. Daarnaast is het uitspreken dat je het ‘gezellig’ vond heel makkelijk, ga hier even wat dieper op in door te zeggen wat het zo gezellig maakte en je geeft iemand gelijk een beter gevoel. Het krijgen van erkenning doet iedereen namelijk goed.

Je hoeft niet altijd je mening te geven

Spreek jij snel uit wat je vindt? Of laat je jouw mening graag doorschemeren? Let dan een beetje op of dit invloed kan hebben op iemand anders. Een sarcastische opmerking kan snel verkeerd worden opgevat of misschien ervaart iemand dit wel als kwetsend. Waarschijnlijk bedoel je het niet zo dus kun je soms beter je mond houden en iemand in zijn waarde laten. Ook als jij jaloers bent op wat iemand doet of heeft, kun je die gedachte beter voor je houden. Wanneer jij dit uitspreekt, is het plezier om een gesprek erover te voeren voor de ander namelijk alweer verdwenen.

Geef complimentjes aan je vrienden

Iedereen waardeert het om complimentjes te krijgen. Natuurlijk moet je dit wel oprecht menen, maar iedereen vindt het leuk om te horen dat ze er goed uitzien of dat ze een leuke outfit aan hebben. Een inhoudelijk complimentje geven is net iets lastiger, maar nog leuker om te ontvangen. Laat weten dat je trots op iemand bent of dat je een persoonlijke eigenschap van iemand mooi vindt. Zo worden jou vrienden waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder. Ook als een buitenstaander een complimentje geeft over een vriend of vriendin van jou is dit leuk om aan diegene te laten weten. Als bijvoorbeeld je zus tegen jou zegt: ”wat een leuke vriendin is dat, ik vond haar echt gezellig” is het voor jou een hele kleine moeite om dit even door te vertellen en waarschijnlijk waardeert de vriendin waar het om gaat het enorm.

Vriendschapscheck: dit zegt je sterrenbeeld over jouw vriendschappen