Audrey Garot
Audrey Garot Mentale Gezondheid 5 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat blauw licht van je telefoon: zorgt het dat we niet kunnen slapen?!

Dag en nacht hebben we onze telefoon binnen handbereik. Je hebt je telefoon vaak nodig voor je werk, maar ook om af te spreken met je vrienden en ook scroll je af en toe door je feed op Instagram. Hoewel we echt niet zonder telefoon kunnen, zitten er ook wat nadelen aan zo’n apparaat. En dan hebben we het vooral over het blauwe licht wat er vanaf komt.

Maar is het echt zo slecht als we denken?

Blauw licht van je telefoon: zorgt dit ervoor dat we niet kunnen slapen?!

We hebben het al vaker gehoord: je mag twee uur voor het slapengaan geen televisie meer kijken en je mag niet meer op je telefoon. In plaats daarvan moet je bijvoorbeeld een boek lezen. Boring! Maar waarom is het dan eigenlijk zo slecht? Nou, stel je voor dat je ‘s avonds in bed ligt en je een berichtje binnenkrijgt. Je pakt je telefoon erbij en kijkt in het felle, blauwe licht. Dit kan aanvoelen alsof je naar het zonlicht staart, zo heftig kan zo’n straling dus zijn. Ook je hersenen worden hierdoor weer actief; zij geven een signaal af dat je wakker moet worden. En dat terwijl je dus eigenlijk nog moet slapen.

Toch is het niet allemaal zo zwart-wit als veel mensen denken. Het is natuurlijk heel goed om voor het slapen gaan zo min mogelijk op je telefoon te zitten, maar je hoeft jezelf echt niet urenlang te beperken. De kans is namelijk best groot dat veel mensen geeneens last hebben van dit blauwe licht en dat dit probleem veel groter wordt gemaakt dan dat het daadwerkelijk is.

Tóch een ander probleem

Voor het slapen kan je dus gerust een aflevering van het nieuwe seizoen van Ginny & Georgia kijken, als het daar maar bij blijft. Het probleem ligt dus eigenlijk niet bij het blauwe licht van je telefoon, maar het feit dat we veel te veel bezig zijn met de apparaten en vooral: social media. Je wilt steeds meer en dat is logisch, want we zijn stiekem allemaal een beetje verslaafd aan onze telefoon. Probeer dus die drang tegen te gaan, want dat zorgt er uiteindelijk voor dat we niet goed slapen en niet het blauwe licht. Nu kan je vast weer met een gerust hart slapen, toch?! Truste!

Dit zijn 15 positieve affirmaties om je dag mee te beginnen