Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij bleekvlekken in je ondergoed? Dat komt hierdoor (en is heel normaal)

Om de paar maanden moet je nieuw ondergoed kopen, omdat er bleekvlekken in zitten. Herken je dit? Dat is helemaal niet erg en niks geks, maar helaas kan je er ook vrij weinig tegen doen. Heb je je altijd al afgevraagd waardoor het komt dat jij daar last van hebt en een vriendin van je niet? Dan ben je hier aan het goede adres. Het heeft namelijk te maken met afscheiding.

Wij zochten precies voor je uit hoe dit werkt.

Vaginale afscheiding

De één heeft er meer last van dan de ander: vaginale afscheiding. Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht; dat noem je afscheiding. Afscheiding uit je vagina is normaal en daarnaast ook nog heel goed. Zo blijft je vagina schoon en gezond. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Als het is opgedroogd, kan het wat gelig lijken.

TikTok

Op TikTok kwamen we onlangs een video tegen van @ovira.com. Dit is een merk dat hulpmiddelen voor menstruatiekrampen verkoopt. In de video laten ze ondergoed zien met de herkenbare oranje-achtige vlek. Bij de video lees je: “Je vagina heeft een PH-waarde van 3,8 tot 4,5, wat zuur genoeg is om stof te bleken.” Aha, is dat dus de reden dat je die vlekken in je ondergoed krijgt.

@ovira.com

#bleach

♬ Old Town Road – Тот самый Вовка🥕

Vlekken door vaginale afscheiding

Doordat de zuurgraad van je vaginale afscheiding samen gaat met de kleurstof van je ondergoed, ontstaan er witte, gele of soms oranje vlekken. Het is dus inderdaad zo dat de vlekken komen door de witte vloeistof die uit je vagina komt en dat het niks is om je zorgen over te maken. Op het moment dat je last krijgt van een toename van vaginale afscheiding met een sterke en vieze geur die vaak lijkt op een visgeur, afscheiding die geel of groen is en gepaard gaat met pijn, jeuk en ontsteking, dan moet je wel actie ondernemen en een bezoekje brengen aan de dokter.

5 feitjes over de vagina (wat we allemaal doen maar) waarmee je moet stoppen