Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 10 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is de reden waarom jouw maag knort (als je geen honger hebt)

Je zit midden in een dood stille zaal totdat jouw buik in ene van zich laat horen. De meest aparte geluiden komen uit eruit en het lijkt net alsof je een knorrend monster hebt ingeslikt. Al gauw krijg je dat honger gevoel en ga je eten om het knorren te stoppen. Maar, de reden waarom jouw buik knort is niet per se vanwege honger… Je maag knort soms op de vreemdste momenten. Soms heb je niet eens honger. Maar wat is het dan?

Uitbuiken

Dat jouw buik namelijk knort, is omdat jouw maag zichzelf aan het schoonmaken is. Wanneer jij eet, begint jouw maag gelijk met het verwerken van het eten. Het eten wordt in de maag verkleind tot wel zo’n één a drie millimeter. Je maag is meestal na drie uur leeg, maar er kunnen nog grote resten in jouw maag achterblijven.

Aha, dit is waarom je maag knort terwijl je niet per se honger hebt

Omdat jouw buik pas van zich laat horen als hij bijna leeg is, denken wij dat we honger hebben. Maar in feite is jouw buik gewoon aan het opruimen. De sterke spiertjes in de maag-en darmwand maken als het ware geen geluid als zij bezig zijn met verwerken van eten. Als gassen, vloeistoffen en etensresten samenkomen, maakt dit het knorrende geluid.

Dat jouw buik dit geluid maakt, is hartstikke gezond. Het betekent dat jouw afvoersysteem goed naar behoren werkt. Het schoonmaken van de maag is niet alleen heel goed om eten af te voeren, ook worden overtollige bacteriën afgevoerd.

Dit is erg belangrijk omdat anders deze bacteriën van de dikke darm omhoog ‘kruipen’ naar de dunne darm. Hier eten bacteriën jouw voeding op waardoor je sneller het hongerige gevoel krijgt. Laat je buik maar lekker knorren, want jouw eten is heilig, daar moeten die bacteriën vanaf blijven.