Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Nieuws 9 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit wereldberoemde modemerk wordt partner van onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum

Groot nieuws! Eén van de meest bekende en high end modemerken ter wereld, Chanel, gaat een samenwerking aan met het Rijksmuseum. Dat kunst en mode hand in hand gaan wisten we al een tijdje, maar dat zij nu daadwerkelijk hun handen ineenslaan hadden wij niet verwacht. Chanel bracht gister namelijk naar buiten dat zij de nieuwe partner zijn van het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum. Met deze gloednieuwe, langdurige samenwerking hebben zij een heel mooi doel voor ogen.

Vrouwen van het Rijksmuseum

Met de samenwerking draagt Chanel bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld, hoe cool is dat?! Momenteel overheerst het perspectief van de witte, hetroseksuele, Nederlandse man. Met het project is het de bedoeling om meer vrouwen op te nemen in de beroemde vaste collectie van het Rijksmuseum. Ook willen zij de zichtbaarheid van vrouwen vergroten in toekomsitge tentoonstellingen. Dankzij Chanel komt het museum dichter bij hun doel van het project Vrouwen van het Rijksmuseum. Zij willen hiermee verhalen van vrouwen uit het verleden, heden en de toekomst uitlichten en meer diversiteit tonen in het museum. “We zijn Chanel zeer dankbaar”, meldt de directeur Development & Media van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum x Chanel

“Aangezien Chanel al sinds haar oprichting strijdt voor vrouwenemancipatie in de kunst en in het leven, vinden we het belangrijk dat vrouwen weer een plek aan de museummuur krijgen”, legt Yana Peel, Global Head of Arts & Culture bij Chanel, uit. “Tijdens onze meerjarige samenwerking met het Rijksmuseum zullen we vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers zetten, de representatie van vrouwelijke kunstenaars bevorderen en gerelateerde kwesties onderzoeken in het museum. Zo dragen we bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld.”

Het onderzoeksproject loopt nu al één jaar, sindsdien zijn er twee onderzoekers aangesteld. Ook zijn er zeventien schilderijen en drie beelden van vrouwelijke kunstenaars aan de vaste presentatie toegevoegd. Daarnaast zijn er meerdere tentoonstellingen en presentaties georganiseerd en organiseert het Rijksmuseum sinds 2022 het jaarlijkse symposium Women in the Museum rond Internationale Vrouwendag.

Single woman era: Emma Heesters en Wesley uit elkaar