Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Gezondheid 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Lekker tipje van ons: gepofte zoete aardappel met kip teriyaki

Elke dag weer zijn we op zoek naar inspiratie voor het avondeten en eigenlijk moet het ook nog eens gezond zijn. Daarmee maken we het soms erg lastig voor onszelf. Maar gelukkig is zoete aardappel de perfecte oplossing. Wij hebben een mega lekker recept voor jou uitgeschreven!

Sweet potato please

Wij houden van lekker eten maar het is nog fijner als het ook nog een tikje gezond is. Natuurlijk is die bamischijf op z’n tijd erg lekker, maar kan niet elke avond. Daarom kan je beter een zoete aardappel kopen en daar iets lekkers mee maken. Pluspunt: zoete aardappel bevat enorm veel vitamines en is een stuk gezonder dan gewone aardappel! Al is de oventijd voor dit recept misschien een tikkeltje aan de lange kant, is dit het dubbel en dwaars waard. Daarbij kan jij gewoon even lekker gaan chillen in de tussentijd.

Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 200 gram kipfilet
  • 2 paprika’s
  • 1 kleine witte ui
  • Geraspte kaas
  • Bosui ter garnering
  • Een halve avocado
  • Olijfolie
  • Zelfgemaakte yoghurtsaus/ knoflooksaus

Teriyakisaus

  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 0,5 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel maïzena gemixt met water
  • (Optioneel 1 theelepel sambal, als je van lekker spicy houdt)

Yoghurt/Knoflooksaus

  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • Het sap van een kwart van een citroen/ limoen
  • 1 kleine teente knoflook
  • Peper en zout

Aan de slag

Verwarm de oven voor. Prik daarna de zoete aardappel in met een vork en smeer de buitenkant dun in met olijfolie. Verpak ze in zilverfolie en pof de zoete aardappels gaar in de oven. Doe ondertussen de kipfilet in een pannetje met kokend water en laat voor ongeveer vijftien minuten gaar koken. Tja dat wordt even wachten, of je kunt alvast de groente gaan snijden.

Snijd de paprika in dunne reepjes en de ui in halve ringen. De bosui mag je ook gelijk fijnsnijden. Vervolgens is het tijd om de teriyakisaus te gaan maken. Meng alle ingrediënten met elkaar in een pannetje op laag vuur en voeg als laatste de Maïzena toe. Dan is het aan jou om te bepalen of je nog zelf de yoghurtsaus gaat maken of dat je gaat voor kant en klare knoflooksaus. Haal vervolgens de kip uit de pan en maak er pulled chicken van door het uit elkaar te plukken met twee vorken. Doe de paprika en ui in een pan met een druppeltje olijfolie en bak voor ongeveer vijf minuutjes. Voeg daarna de kip en teriyakisaus toe en bak nog twee minuutjes mee.

Als de zoete aardappel gaar is snijd je deze door midden en vul je hem met de groente en de kip. Top af met knoflooksaus, geraspte kaas, reepjes avocado en wat bosui en je bent helemaal ready. Een ding is zeker: hierna wil je nooit meer iets anders eten! Toch zin in een ander recept met zoete aardappel? Probeer deze kapsalon dan eens.

5 x koolhydraatarme recepten waar iedere carblover enthousiast van wordt