Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 26 aug 2018
Leestijd: 6 minuten

De 15 beginnersfouten die we maken na een break-up

Een breakup kan ons buiten zinnen brengen. De één komt er makkelijk vanaf, waar de ander niet meer uit bed wil komen. Wat je ook hebt meegemaakt, de volgende beginnersfouten maken we állemaal mee na een akelig breakup. And no shame in that, want we blijven menselijk. Toch is het goed om er even bij stil te staan, want het kan het proces zomaar iets gemakkelijker maken. Mocht je het je afvragen, je bent dus niet de enige die in deze valletjes trapt:

1. Te lang je vast blijven houden aan de ‘good old memories’

Je hoeft echt niet per se alles te vergeten wat betreft jullie verleden. Jullie hébben het tenslotte ook leuk gehad samen. Maar waag het niet te vergeten dat jullie ruzie maakten, misschien niet dezelfde standaarden hadden.

Hij was overduidelijk niet de ware voor jou en dat moet je niet vergeten in je oren te knopen. Leuke herinneringen kun je met zoveel mensen maken, maar er de ware in vinden is geheel iets anders.

Liefdesverdriet? Deze quotes zijn dan precies wat je nodig hebt!

2. Je gevoelens uiten op social media

Doe maar niet. Hoe heerlijk het ook kan zijn om van iedereen te horen ‘liefje, het komt wel goed’, ‘hij was niet de ware’ tot ‘hij was een eikel’, iedereen kan meegenieten.

Wanneer je je verdriet kwijt moet of van je af wil schrijven moet je het zoeken bij vriendinnetjes in levende lijven of bijvoorbeeld een dagboek. Bedenk, wat je plaatst op het internet staat voorgoed vast.

3. Het verstoppen van je ware gevoelens

Jij hebt het recht om je te voelen zoals je je voelt. Ben je verdrietig? Huil dan. Grijp een kussen en schreeuw jezelf een ongeluk. Het heet niet voor niets een ‘break-up’. Daarbij helpt het ook in het latere proces. Het steeds maar blijven opkroppen gaat je er niet sneller vanaf helpen.

4. Er niet over praten

Het is altijd fijn de hele break-up even na te vertellen. Zo kun je voor jezelf nog een keer nalopen: heb ik het goed aangepakt? En zo niet, wat had je anders willen doen?

Niet dat je er nog iets aan kan doen op dat moment, maar in ieder geval heb je dan (met een beetje mazzel) een vriendinnetje die altijd zal ontkennen dat je het beter had kunnen doen. En dat is gewoon fijn, ja.

Ouch: dit zijn 10 tekenen dat je relatie niet bepaald gezond is

5. Je ex nauwkeurig volgen op social media

Ohhh geloof ons, dat gaat je nóóit gelukkig maken. Grote kans dat er een foto voorbij gaat komen met een leuk meisje. Of een foto van één of ander feestje. En daar zit je dan.

Gaat hij met dié sloerie? Je kunt enkel gissen, want vragen gaat niet. En is dat iets wat je wil? Je druk maken over een mogelijke situatie? Kies ervoor om jezelf te beschermen and stay away from his Facebook.

6. Jezelf forceren om naar buiten te gaan terwijl je eigenlijk even rust nodig hebt

‘Jezelf bezig houden met feestjes en vrienden is het allerbeste om over een break-up heen te komen’. Is dat echt zo? Natuurlijk, life goes on, maar je mag heus eerst even een momentje voor jezelf nemen voordat je je weer in het sociale verkeer stort. Met koekjes. En ijs. En de Notebook (of Kill Bill).

Aha! Zó lang duurt het volgens experts om over een break-up heen te komen

7. Jezelf isoleren

Nadat je gekwetst bent kunnen we ons voorstellen dat je alleen nog maar in bed wil liggen en nooit meer met iemand wil praten. En dat mag, eventjes.

Maar er komt een moment dat je de wereld weer moet gaan trotseren. Hoe zwaar de stap ook kan zijn, het gaat je uiteindelijk verder krijgen en op een bepaald punt je nieuwe Romeo opleveren. So get out there! Eventually..

8. Te lang niet op een nieuwe date gaan

Je hoeft zeker niet meteen op (of onder) een nieuw paard te springen, maar je kunt ook te lang wachten. Op een gegeven moment wordt de nieuwe stap te groot of te eng, waarmee je uiteindelijk alleen jezelf hebt.

Wees niet bang om te gaan daten. Er gaan misschien falers tussen zitten, maar je zult (waarschijnlijk) niet zómaar je Ryan Gosling/George Clooney tegen het lijf lopen.

9. Het forceren van een vriendschap met je ex

Sommige ex-relaties monden uit in geweldige vriendschappen. En ja, dat is bijzonder zeldzaam. Maar vaak gaat het gewoon niet. Er spelen altijd gevoelens mee en het zou ook bijna raar zijn als het dat niet deed.

Neem dus een goeie pauze en kijk daarna eventueel over een kopje koffie of er nog iets mogelijk is. Maar zo niet? Dan wordt het echt tijd om los te laten, en dat is misschien maar fijn ook.

10 dingen die je kunt doen na een break-up om er weer bovenop te komen

10. Het forceren van afsluiting

Afsluiting. Gek eigenlijk. Hoe sluit je zoiets nou ooit goed af? Kunnen we bepalen dat we geen gevoelens meer hebben? Nee. Kunnen we ze uitzetten? Nee. Dus. Ga het niet forceren. Het is voorbij wanneer het voorbij is, en er is vrij weinig wat je daar aan kan doen om het proces te versnellen.

11. Jezelf de ellende in drinken

Jezelf een ongeluk drinken is een kleine pleister op de doorbloedende wond. Een drankje is prima, maar er is ook een limiet. Let op je lichaam en op jezelf, want hoe geniaal de dronken avond ook lijkt te zijn, liefdesverdriet met een kater is werkelijk de meest dramatische combinatie. Ooit.

12. Met iemand slapen uit wraak

Wraak gaat goed in Tarantino films, maar niet zo zeer in het echte leven. Als je een keer slaapt met zijn beste vriend ga je je niet alleen zelf verschrikkelijk voelen, maar verpest je ook werkelijk iedere andere kans tot een normale band.

Hoe een rebound jou na een break-up écht verder kan helpen

13. Een drastische verandering in je leven maken

Dingen die misschien eens door je hoofd zullen schieten na een break-up

1. Ik ga weer thuis wonen. In een doos. In de achtertuin van mijn vader.
2. Ik verhuis naar Costa Rica om vrijwilligerswerk te gaan doen bij een luiaard opvangcentrum.
3. Ik word lerares zodat ik alle jonge meisjes kan leren NOOIT iemand te vertrouwen.

Don’t go there, just don’t.

14. Niet loslaten

Er komt dat moment waarop hij een nieuwe vriendin heeft. En gaat trouwen. En kinderen krijgt. En jij denkt nog steeds dat het goed komt. Beetje extreem? Zeker. Maar obsessies over ex-lovers komen meer voor dan je denkt. Laat. Los. Het is niet meer en het gaat het ook niet meer worden. Durf het in te zien wanneer je er vriendelijk op wordt gewezen door vriendinnen.

15. Super cynisch worden, a.k.a verbitterd

Sluit jezelf niet af voor je omgeving en nieuwe mensen. Daar moet je het juist van gaan hebben in deze moeilijke periode én erna. Bedenk je eens hoe fantastisch het moet zijn om verliefd te worden op de juiste persoon? Maar daar moet je dan natuurlijk wel voor openstaan.

En anders is er altijd nog het luiaard opvangcentrum in Costa Rica.

Waarom je juist zo goddamn sexy bent als je net een break-up achter de rug hebt