Redactie
Redactie Drankjes 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Espresso Martini oud nieuws? De Carajillo is dé nieuwe zomerse koffiecocktail

Het is zomer en dat betekent dat de bijzondere drankjes ons om de oren vliegen. Standaard cocktails krijgen een ‘iced‘ variant en her en der worden tropische verrassingen uit de kast getrokken. Zo ook wat betreft de carajillo, de Spaanse vervanger van de Espresso Martini. Want zeg nou zelf, die trend is nu wel eens voorbij, niet?

Carajillo is the way to go! 

Wat is carajillo?

Carajillo is een Spaans drankje. Het wordt gemaakt van een sterke espresso die gemengd wordt met een sterkedrank zoals cognac, orujo of licor 43. Het drankje is van oorsprong Spaans en werd door de Spaanse strijders gedronken op Cuba en in andere Latijns-Amerikaanse landen. De vechtende mannen dronken het voordat ze gingen strijden. Het drankje zou hun namelijk extra ‘coraje’ geven, extra moed. Vandaar de naam corajillo die later – door spraakverwarring – is veranderd in carajillo.

Carajillo versus espresso Martini

De Espresso Martini of ‘EsMa’ heeft de laatste jaren aardig populariteit gewonnen in ons land. Het werd het go-to drankje van meisjes met het haar half opgestoken in haarclips en achter elke bar zag je een barman espresso’s met koffielikeur shaken in een cocktailshaker. Bij veel restaurants is de EsMa op dit moment zelfs een gerespecteerd dessert geworden.

Toch blijkt dat het tijd is voor iets nieuws. De EsMa-moeheid is aangebroken. Toen we stuitten op de carajillo – en dan met name de Mexicaanse variant van het Spaanse drankje, wisten we ‘t zeker: voor ons geen Espresso Martini meer aan de bar. Ook omdat ‘ie zo verraderlijk sterk is en je je in twee glazen onder de bar drinkt.

Zelf carajillo maken?

We zijn dol op makkelijke recepten, maar je kunt ons al helemaal wakker maken voor recepten waar je geen recept bij nodig hebt. Carajillo is zo’n drankje. Je maakt ‘t namelijk zo.

Zet een sterke espresso (zo’n 40 milliliter) en laat die afkoelen. Zodra ‘ie is afgekoeld meet je 40 milliliter Licor 43 af. Giet de twee gelijke delen bij elkaar, roer goed door en doe er een groot ijsblok bij en je carajillo is gemaakt. Kind kan de was doen.

Zin in iets meer pit en minder zoet? Maak je carajillo dan traditioneel Spaans met rum, cognac of zelfs met whisky.

Zin in iets sterks maar niet dol op koffiecocktails? Maak een paloma met grapefruit, een lavendel spritz of een Don Gogo, een roze Tom Collins met pisco.