Redactie
Redactie Gezondheid 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Een depressieve vagina? Ja het bestaat echt.. wij leggen je uit wat het is

We hebben van veel lichamelijke klachten gehoord in ons leven, maar een depressieve vagina was daar niet één van. Toch bestaat het echt, en het komt vaker voor dan je zou denken. Maar wat is het dan? Nou, dat leggen wij je wel even uit.

En nee, je hoeft niet met je vagina naar de therapeut.

Een depressieve vagina

Het is misschien handig om je lady parts even te checken na dit artikel, want je kunt dus last hebben van een depressieve vagina zonder het te weten. Jij kan je namelijk prima voelen, maar je vagina niet.

Wat is het?

We hebben allemaal weleens last van klachten rondom onze vajayjay, zoals aparte geurtjes, jeuk of pijn, en meestal zeggen we tegen onszelf dat ze vanzelf weggaan. Dit is meestal ook zo, maar die klachten negeren is toch minder slim dan je denkt.

Als je vagina dit soort klachten vertoond, geeft ze eigenlijk aan even rust te willen. Als je ondanks die klachten dan toch seks blijft hebben (heel veel seks, bijvoorbeeld als je super verliefd bent), kan je beste vriendin gaan staken.

Hierdoor krijg je pijn, en wordt zelfs het inbrengen van een tampon of vinger al pijnlijk, laat staan een penis. Negeer je de klachten alsnog, dan wordt het nog erger en spannen je bekkenbodemspieren zich steeds meer aan. Dan gaat je vagina dus als het ware ‘op slot’.

Vaginisme

Een ander woord voor de depressieve vagina, is vaginisme. Je hebt verschillende vormen van deze aandoening. Bij compleet vaginisme kan er niks in de vagina worden ingebracht, en bij partieel vaginisme kan er bijvoorbeeld wel een tampon in, maar geen penis.

Dyspareuni, is de vorm van vaginisme waarbij de vagina alleen op slot gaat wanneer er een poging tot seks is. Dit komt dus vaak voor als je te veel seks hebt gehad. Gelukkig kun je je vagina ook weer ‘beter maken’. Ga hiervoor altijd naar je huisarts, om vast te stellen wat de oorzaak is van jouw depressieve vagina en wat de beste behandeling voor jou is.

En nee, je hoeft nu niet bang te worden voor seks, zolang je af en toe maar even checkt of alles nog oké is daar beneden. 😉

Lees ook: 5 influencers die hun stretchmarks omarmen en die je daarom wil volgen